Socijalni položaj novinara honoraraca

Socijalni položaj novinara honoraraca u Srbiji godinama je zabrinjavajući, pre svega zbog činjenice da im poslodavc

27. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Socijalni položaj novinara honoraraca u Srbiji godinama je zabrinjavajući, pre svega zbog činjenice da im poslodavci neredovno isplaćuju honorare, nemaju potpisane ugovore o saradnji, ne plaćaju im doprinose jedan je od zaključaka predstavnika Aktiva slobodnih novinara sa završne konferencije “Socijalni i profesionalni položaj slobodnih novinara”. – Honorarni novinari su u najtežem položaju, zato što 99 odsto poslodavaca ne poštuje Zakon o radu, koji ih obavezuje da sa slobodnim novinarima sklapaju ugovore i, uz honorar, uplaćuju doprinose kaže predsednik Društva novinara Vojvodine Slobodan Jakovljević.
Po njegovim rečima, najbitnije je za početak potpisati kolektivni ugovor za slobodne novinare, jer aktuelni ugovor za medijske radnike obuhvata samo novinare u stalnom radnom odnosu. Potpredsednik novinara Srbije Miroslav Pušić napomenuo je da će slobodni novinari i honorarci uskoro morati da znaju da obavljaju i posao fotoreportera, snimatelja i montažera, ukoliko planiraju da svoj rad što bolje naplate. – Honoraraca će biti sve više i neophodno je da “slobodnjaci” ovladaju svim ovim veštinama, kako bi se izborili za mesto na medijskom tržištu – rekao je Pušić. Društvo novinara Vojvodine napomenulo je i da većini poslodavaca, od kojih je retko ko po profesiji novinar, nije dovoljno što honorarce neredovno i simbolično plaćaju, već zakidaju gde god stignu. Ako slobodni novinar radi iste poslove i jednako kvalitetno kao njegove kolege koje su u sgalnom radnom odnosu, ni jednom poslodavcu ne pada na pamet da honorar izjednači s platom za to radno mesgo, napominju iz ovog društva.
Na završnoj konferenciji, koju su organizovali Društvo novinara Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za informisanje, nije se pojavio niko iz Republičkog ministarstva kulture i medija, kao ni iz Ministarstva za rad. Organizatori su to prokomentarisali kao nezainteresovanost resornih ministarstava za rešavanje problema slobodnih novinara i honoraraca.

Print Friendly, PDF & Email