Skup u znak sećanja na poginule novinare

Ruski novinari održali su danas u centru Moskve skup na kojem su zapalili sveće za više od 200 svojih kolega, poginulih o

17. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Ruski novinari održali su danas u centru Moskve skup na kojem su zapalili sveće za više od 200 svojih kolega, poginulih od pada Sovjetskog saveza, i kritikovali predsednika Vladimira Putina. Držeći fotografija ubijenih novinara Ane Politkovske i Pola Klebnjikova, poslednjih dvoje od 211 novinara poginulih u Rusiji u poslednjih 15 godina, okupljeni su optužili vlast da nije učinila dovoljno u nalaženju ubica. Oko 250 novinara i pristalica okupilo se u centru Moskve kod spomenika pesniku Aleksandru Puškinu, dok su stotine policajaca obezbeđivale miran skup. “Kada novinari ginu, a vlasti ne pronađu njihove ubice, to znači da vlasti ne žele da ljudi saznaju istinu”, rekao je akademik Aleksej Jablokov. On je još dodao: “Takva zemlja ne ide nikuda, nema budućnost i ide ka fašizmu. Zbog toga sam ovde: ne želim da moja Rusija postane fašistička zemlja”.
Sindikat novinara Rusije saopštilo je da je 211 novinara poginulo u od 1992. godine.Dok je na vlasti bio bivši predsednik Boris Jeljcin, poginulo je 109, a 102 novinara su poginula tokom šestogodišnje vlasti Vladimira Putina. Neki od njih poginuli su u automobilskim nesrećama, ali je većina ubijena. “Putin je lično odgovoran za haos u kojem su poginule stotine novinara”, rekao je aktivista u oblasti ljudskih prava Ernst Čorni. Novinarima je bila zabranjena protestna šetnja, a veliki broj policajaca koji je obezbeđivao taj skup iznenadio je okupljene.
Lider liberalne partije Jabloko Grigorij Javlinski rekao je za agenciju Rojters da je začuđen dolaskom policije na skup novinara. “Ako nema nezavisnog sudskog sistema, ako je čitav izvršni sistem komercijalizovan, kako onda mogu biti rešena ubistva? Ona ne mogu biti rešena”, ocenio je Javlinski.

Print Friendly, PDF & Email