Razvoj trećeg sektora-korak u budućnost

Nevladine organizacije Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdr

13. Dec 2006

Reading Time: 2 minutes

Nevladine organizacije Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine iz Niša, Urban in iz Novog Pazara i Panonija iz Novog Sada pokrenule su projekat “Razvoj trećeg sektora – korak u budućnost”. Projekat ima za cilj poboljšanje pravnog i finansijskog okruženja za delovanje trećeg sektora u Srbiji, kroz pokretanje inicijativa kod poslanika za donošenje odgovarajućih propisa od strane republičkih organa, ali i pružanje podrške radu NVO od strane lokalne vlasti, biznisa i građana.
Projekti se realizuju u 16 gradova Srbije: Niš, Pirot, Leskovac, Prokuplje, Vranje, Zaječar, Kruševac, Kragujevac, Novi Pazar, Kraljevo, Užice, Priboj, Novi Sad, Zrenjanin, Sombor i Subotica. U Vojvodini, prvi okrugli sto od ukupno četiri biće održan u sredu, 20. decembra u Subotici. Predviđeno je da okruglim stolovima prisustvuju predstavnici lokalnih vlasti i nevladinih organizacija.
Na današnjoj konferenciji za novinare u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, predsednica Građanskog fonda “Panonija” Danica Stefanović podsetila je da u Srbiji još uvek ne postoji zakon o nevladinim organizacijama i ocenila da je to posledica  nedovoljnog uočavanja značaja civilnog sektora za modernizaciju i demokratizaciju  zemlje.
Ona je navela  da je oblast osnivanja i rada nevladinog sektora još uvek uređena Zakonom o društvenim organizacijama i udruženjima građana Socijalističke Republike Srbije, donetim još davne 1982. godine, ali i Zakonom o udruživanju građana u udruženja, društvene organizacije i političke organizacije koje se osnivaju na teritoriji SFRJ, iz 1990. godine. Oba zakona su odavno prevaziđena i ne prate savremene društvene potrebe, kazala je Danica Stefanović.
Prema njenim rečima, po važećim finansijskim propisima nevladine organizacije, koje su po svojoj osnovnoj delatnosti neprofitne organizacije, tretiraju se kao profitni pravni subjekti, tj. kao preduzeća, trgovinske radnje ili druge profitne organizacije. Iako obavljaju delatnost korisnog rada za građane i lokalnu zajednicu i ne stiču profit od te delatnosti, NVO podležu oporezivanju svih vrsta i nemaju nikakve poreske olakšice, precizirala je Danica Stefanović.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da u delu medija u Srbiji NVO i dalje često imaju tretman “stranih plaćenika i domaćih izdajnika”, umesto da se u prvi plan istakne njihova korisna uloga u društvu. Dodao je da mediji često pod NVO podrazumevaju samo one koje se bore za ljudska prava, a zaboravljaju da se u NVO ubrajaju i različita udruženja građana za zaštitu životne sredine, za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetim, za smanjenje siromaštva itd. 
Gruhonjić je pozvao medije da izbegavaju senzacionalistički pristup ovoj tematici.

Print Friendly, PDF & Email