Pretnje gašenja klevetničkih medija

Lider poljskih nacionalista, potpredsednik vlade Roman Gjertih, zajedno sa vicepremijerom i liderom populističke

11. Dec 2006

Reading Time: 2 minutes

Lider poljskih nacionalista, potpredsednik vlade Roman Gjertih, zajedno sa vicepremijerom i liderom populističke Samoodbrane Andžejom Leperom predlaže gašenje “ogovaračkih medija” i ubrzavanje suđenja za klevetu u medijima na pet dana, javljaju danas poljski mediji. Izmene zakona koje predlaže Gjertihova Liga poljskih porodica, uz podršku populista, omogućile bi da bude po sili zakona likvidiran list ili mediji koji bi nekoliko puta pred sudom izgubili spor oko klevete. Andžej Leper konkretno zahteva i da pre izmena zakona bude ugašen uticajni liberalni poljski dnevnik “Gazeta Viborča” koji je prvi pisao o seks aferi nekoliko poslanika Samoodbrane i samog Lepera, da su navodno ucenjivali mlade žene da spavaju sa njima da bi dobile i zadržele posao u partijskom aparatu. Premijer Jaroslav Kačinjski je zbog te afere najavio da će Leper morati da ode iz vlade, ako protiv njega bude podignuta optužnica. “‘Gazeta viborča’ pokušala je državni udar. Sada treba istražiti ko je još iza toga stajao, da li samo Adam Mihnjik (glavni urednik lista) ili i neke političke stranke”, kazao je Leper nakon vesti da poslanik Samoodbrane Stanjislav Ližvinjski ipak nije otac deteta Anete Kravčik, koja je njega i Lepera prva optužila za seksualno ucenjivanje. Leper je naglasio da će tužiti “Gazetu viborču” sudu i zahtevati njeno gašenje, a odštetu će tražiti od svih koji su okaljali ugled Samoodbrane, pošto afera već nedelju dana puni stranice poljske i svetske štampe.
Glavni državni tužilac Januš Kačmarek kazao je, međutim, da iako je test DNK isključio da je poslanik Ližvinjski otac najmlađe ćerke njegove bivše šefice poslaničke kancelarije, ima svedoka čiji iskazi govore u prilog tome da se protiv Ližvinjskog i Lepera podigne optužnica za seksualno iskorišćavanje. “Ima takvih svedoka i ja molim za strpljenje”, kazao je Kačmarek za današnje izdanje “Gazete viborče”.
Zahtev da se zbog otkrića afere ugasi legendarna “Gazeta viborča” šokirao je i pravnike i novinare. “Novinari moraju da se brane i protestuju zbog pokušaja ograničavanja slobode govora. To je još jedna manifestacija rata političara protiv medija i protiv prezentacije javnog mnjenja”, rekao je počasni predsednik poljskog novinarskog udruženja Stefan Bratkovski.

Print Friendly, PDF & Email