Otkup staža za novinare

Svi članovi Udruženja novinara Srbije imaju mogućnost otkupa radnog staža u skladu sa zakonom koji dozvoljava otkup o

08. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Svi članovi Udruženja novinara Srbije imaju mogućnost otkupa radnog staža u skladu sa zakonom koji dozvoljava otkup od 1. januara 1966. godine, saopštilo je juče to udruženje.
Osnovni uslov za otkup radnog staža je članstvo u UNS-u, a kod retroaktivnog otkupa staža nije bitno od kada je imenovani član UNS-a.
Radni staž ostvaren od 1. januara 1966. do 30. juna 1983. reguliše se u Republičkom fondu za penziono i invalidsko osiguranje, a za otkup staža ostvarenog od 1. jula 1983. godine potrebno je dokumenta i uverenje koje izdaje Udruženje dostaviti Republičkom fondu samostalnih delatnosti.
Ukoliko novinari žele da otkupe radni staž retroaktivno i to zaključno s prethodnom godinom, uplaćuje se samo penzijski staž i tada je iznos mesečnog zaduženja za penzijski staž oko 80 evra u dinarskoj protivvrednosti. Zdravstveno osiguranje se u ovom slučaju ne plaća.
Ukoliko se otkupljuje radni staž od 1. januara 2005. godine, osiguranik za taj period uplaćuje penzioni i zdravstveni doprinos, koji na mesečno iznosi oko 60 evra u dinarskoj protivvrednosti, Upravi javnih prihoda.

Print Friendly, PDF & Email