Osuđeni novinari zbog karikature

U Jemenu su danas osuđeni urednik i novinar nedeljnika Al-Hurijah na četiri meseca zatvora zbog objavljivanja karika

13. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

U Jemenu su danas osuđeni urednik i novinar nedeljnika Al-Hurijah na četiri meseca zatvora zbog objavljivanja karikatura iz danskih novina u kojima se pojavljuje prorok Muhamed. Ovo je treća presuda protiv novinara doneta u poslednjih nekoliko nedelja u vezi s karikaturama Mohameda. Ove karikature, koje su se prvo pojavile u danskim pa potom i u nekoliko drugih evropskih novina, izazvale su bes u muslimanskom svetu zbog satiričnog prikazivanja proroka Muhameda kao nasilnog i zaostalog.
Nekoliko jemenskih novina je objavilo karikature da bi pokazale šta je kontroverzno u njima. Sud je osudio urednika Abdela Karima Sabra i novinara Abdela Rahmana Al-Abeda zbog “klevetanja proroka” i zabranila im da pišu dva meseca.
Ranije ovog meseca, urednik nedeljenika na engleskom “Jemen obzerver” (Yemen Observer) Mohamed Al-Asadi kažnjen je sa 2.500 dolara zbog štampanja karikatura i zadržan u pritvoru dok ne plati sumu.
Kamal Al-Alafi, urednik Al-Raija i Al-Amviklija, osuđen je 24. novembra na godinu dana zatvora, dok je novinama zabranjeno da izlaze narednih šest meseci. Al-Alafi je kasnije pušten uz kauciju.
Najmanje 100 novinara u Jemenu u toku protekle godine suočeno je sa različitim oblicima pritisaka. Prema jemenskoj nevladinoj organizaciji koja se bavi zaštitom medijskih sloboda, novinari su premlaćivani, hapšeni i kidnapovani, a neki urednici su čak dobili pošiljke sa bombama.

Print Friendly, PDF & Email