Objektivnost i nezavisnost medija

Obavezujuće upustvo Republičke Radiodifuzne agencije (RRA) o praćenju predizborne kampanje zadire u uređivačku po

11. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Obavezujuće upustvo Republičke Radiodifuzne agencije (RRA) o praćenju predizborne kampanje zadire u uređivačku politiku medija, ocenjeno je danas na okruglom stolu “Odgovorni urendici za odgovorne medije”. Na skupu koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) glavni i odgovorni urednik prvog programa Radio Beograda Dušan Radulović rekao je da se RRA poziva na izborni zakon, a istovremeno ga i krši. “RRA kaže da javni servis besplatno mora da emituje sve izborne poruke a to se direktno kosi sa zakonom o oglašavanju u kome piše da ništa više nije besplatno” kazao je Radulović, i dodao da je neophodno da svaki urednik zadrži pravo da sam odluči kako će i šta da emituje.
Glavna i odgovorna urednica produkcije “Mreža” Lila Radonjić je rekla da primećuje da programske šeme izmiču pred stranačkom kampanjom kao i da svi montiraju iste materijal i to uglavnom onaj koji strankama najviše odgovara. Radonjićeva je istakla da je predizborna kampanja pravi trenutak za pokretanje svih problematičnih tema i postavljanje teških pitanja i dodala da u medijima postoji “Zavera ćutanja”.
Predstavnici NUNS-a rekli su da će organizovati monitoring tokom koga će kompententni ljudi iz novinarske profesije analizirati rad medija u predizbornoj kampanji i pokušati da odgovore na pitanje da li su primedbe stranaka na medijsko izveštavanje opravdane. Svi urednici su se složili da predizborna kampanja postaje sve prljavija a pritisak na medije sve veći i zaključili da mediji moraju da sačuvaju objektivnost i nezavisnost jer će samo tako raditi u interesu građana. “U trenutku kada kampanja pređe normalne granice, kada proradi govor mržnjei i međustranačkog podmetanja, odgovornosti urednika je velika i to je momenat u kome ne sme doći do loše procene”, zaključeno je na skupu.

Print Friendly, PDF & Email