Nova pravila reklamiranja u medijima EU

Evropski parlament usvojio je danas izmene pravilnika o reklamama u audiovizuelnim medijima, koji će od sada važiti n

15. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Evropski parlament usvojio je danas izmene pravilnika o reklamama u audiovizuelnim medijima, koji će od sada važiti ne samo za televiziju, nego i za druge audiovizuelne medije. Kako je objavljeno na sajtu Euractiv.com, medijskom portalu koji se bavi pitanjima Evropske unije, Evropska komisija je pre tačno godinu dana predložila izmenu pravila koja važe za televiziju. Predložena pravila su izmena direktive Televizija bez granica iz 1989. godine, u koju su izmene poslednji put unete 1997. Ona se tiče ograničenja reklamiranja. Razlog za izmene su što televizijske kompanije strahuju da bi razvoj novih tehnologija, koje omogućavaju automatsko odbacivanje blokova reklama, ugrozio njihov najveći izvor prihoda – reklamne termine koje zakljupljuju proizvođači robe široke potrošnje.
Najznačajnije izmene, koje su danas usvojene, tiču se proširenja direktive na sve vrste audiovizuelnih medija, pa je i sama direktiva dobila novo ime: Audiovizuelni mediji bez granica. Od sada reklame mogu da prekidaju TV program na svakih 30 minuta umesto na dosadašnjih 45 minuta, a kada se u nekim emisijama nađu proizvodi kompanija koje su za to platile, gledaoci moraju na to da budu upozoreni na početku i na kraju programa, kao i signalom na najmanje svakih 20 minuta programa. Nikakvi proizvodi neće moći da budu plasirani u emisijama vesti, dokumentanim filmovima i emisijama za decu. Nije usvojen amandman kojim se zabranjuje reklamiranje štetne hrane deci (namirnica bogatih masnoćom, šećerom ili solju).
Evropska kancelarija udruženja potrošača je ocenila da nova pravila nisu “ono što su potrošači želeli, zato što znače da će biti više reklama na televiziji, a posebno sakrivenih reklama”.

Print Friendly, PDF & Email