Slovenački novinari kritikuju televiziju

Društvo novinara Slovenije izrazilo je danas ogorčenje “ponašanjem javne ustanove Radio-televizije Sloven

29. Nov 2006

Reading Time: < 1 minute

Društvo novinara Slovenije izrazilo je danas ogorčenje “ponašanjem javne ustanove Radio-televizije Slovenija, koja pokušava da odgovornost za govor mržnje i izraženu netoleranciju prebaci na jednog od učesnika”.
Pridružujući se protestu Aktiva novinara Televizije Slovenija, to udruženje je ocenilo da je emisija “Piramida” bila u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i slovenačkim pravnim poretkom, kodeksom novinara Slovenije, profesionalnim kriterijumima i principima novinarske etike.
U toj emisiji prošlog utorka učestvovali su poslanik i predsednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič, romski većnik iz Novog Mesta Zoran Grm i estradna umetnica Tina Gorenjak.
Jelinčič je i pored upozorenja voditeljke i programskih ljudi koristio “govor mržnje”, na šta je danas upozorilo i pet članova programskog odbora televizije, zahtevajući održavanje vanredne sednice programskog odbora.
“U trenutku kada sve važne društvene institucije, i strane, pozivaju na toleranciju, javna televizija je odlučila da u emisiju pozove političara koji je poznat po svojim krajnje ekstremnim stavovima, i da ga suoči sa predstavnicima romske zajednice, koji nisu dorasli retoričkim sposobnostima političara”, ističe ovo udruženje.
Portiv ponašanja javne televizije danas je protestovao i Mirovni institut u Ljubljani, koji je u pismu v.d. uredniku informativnog programa TV Slovenija Rajku Geriču istakao da je “javna televizija delovala suprotno ciljevima koje određuju medijsko zakonodavstvo i interni akti TV Slovenija”.

Print Friendly, PDF & Email