Rešiti slučaj Bodrožić

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zatražio je danas sastanak sa predstavnicima ministarstva pravde Srbije k

08. Nov 2006

Reading Time: 2 minutes

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zatražio je danas sastanak sa predstavnicima ministarstva pravde Srbije kako bi se pronašlo pravično rešenja slučaja urednika “Kikindskih” Željka Bodrožića. YUCOM je do sada više puta tražio od ministarstva pravde da poštuje odluku Komiteta UN za ljudska prava iz novembra 2005. da se ukine presuda Bodrožiću koji je osuđen zbog klevete nekadašnjeg funkcionera SPS-a Dmitra Šegrta. Kako se navodi u saopštenju Komiteta, “neprimereno” je to što je ministarstvo pravde, na te zahteve odgovaralo isečcima iz novina o tome koje zemlje nisu poštovale odluke tog komiteta. “Neverovatno je da se Ministarstvo krije iza stavova zemalja kao što su Koreja, Šri Lanka i Filipini da to smatrate argumentom koji poržava vaš stav da je odluku UN nemoguće sprovesti u Srbiji”, navodi YUCOM. Dodaje se da zbog političke opstrukcije tog ministarstva Bodrožić, žrtva političkog suđenja i dalje trpi posledice i njegov slučaj nije rešen.
Bodrožić je u tekstu pod naslovom “Rođen za reforme”, objavljenom u novinama “Kikindske”, o Šegrtu napisao da je “kao još jedan podupirač Slobe” koji je “milione spiskao na kampanju SPS-a i JUL-a”, uvidevši da nema “vi‚še ‘trte-mrte’ odlučio da pokaže srednji prst svojoj partiji i postane veliki pobornik reformi”. Šegrt je u vreme kada je tekst pisan bio direktor fabrike “Toza Marković” u Kikindi, a pre toga istaknuti član Socijalističke partije Srbije i šef poslaničke grupe te partije u parlamentu SR Jugoslavije. Kikindski sud je odlučio da su navodi u tekstu “zapravo zlonamerni” i da “nanose štetu časti i ugledu privatnog tužioca (Šegrta)”. Okružni sud u Zrenjninu odbacio je Bodrožićevu žalbu novembra 2002. godine, uz obrazloženje da je članak uvredljiv.
Komitet za ljudska prava UN zaključio je da u slučaju Bodrožićevog teksta nije bilo dovoljno argumenata za krivično delo uvrede. Bodrožiću su na naplatu dospele presude u ukupnom iznosu od 170.000 dinara, po privatnim tužbama za klevetu i uvredu.

Print Friendly, PDF & Email