Postupak protiv redakcije Velike Srbije

U Opštinskom sudu u Staroj Pazovi po četvrti put, odložena je rasprava po privatnoj tužbi lokalnih opozicionih funkci

18. Nov 2006

Reading Time: 2 minutes

U Opštinskom sudu u Staroj Pazovi po četvrti put, odložena je rasprava po privatnoj tužbi lokalnih opozicionih funkcionera koju su krajem januara zbog krivičnog dela uvrede i klevete podigli protiv šest članova redakcijskog kolegijuma radikalskog glasila „Velika Srbija “specijala za staropazovačku opštinu. Pošto se ni na ovoj četvrtoj raspravi nisu u komplentnom sastavu pojavili ni tužioci ni optuženi, sudija Igor Bursać je novu raspravu zakazao za 31. januar 2007. godine.
Privatni tužioci:Aleksandar Knežević, (u vreme podnošenja tužbe načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova koji je u maju smenjen s te funckije ), Mirosalv Jovanović, građevinski preduzimač, Goran Jović, šef odborničkog kluba DS-a , predsednik Izvršnog odbora opštinske organizacije te stranke kao i Izvršnog odbora Saveta mesne zajednice (MZ) Stara Pazova,Đorđe Radinović DŽokej , odbornik u Skupštini opštine ( DSPO) i predsednik Saveta MZ Belegiš i Slobodan Ilić, bivši zamenik predsednika opštine i visoki funkcioner DSS-a dok nije pre godinu dana isključen iz te stranke, podneli su privatnu tužbu protiv redakcije lista “Velika Srbija” u čijem je specijalu za staropazoavčku opštinu izneto niz uvredljivih i klevetničkih izjava.
U januarskom broju tog lista pod naslovom „Stop građevinskoj mafiji” , kako se navodi u tužbi , u kontekstu tada aktuelnih političkih događaja vezanih za 13. sednicu Skupštine opštine na kojoj je opozicija stekla većinu i preuzela lokalnu vlast, koju je odmah izgubila pošto nije mogla da obezbedi dovoljan kvorum) , „okrivljeni iznose se za privatne tužioce neistine, uvredljive i klevetničke izjave. „ Na optuženičkoj klupi po prvobitnoj tužbi našla se celokupna redakcija specijala „Velike Srbije” za staropzaovačku opštinu na čelu sa Marinom Toman, glavnim i odgovrnim urednikom, kojoj nikako da se uruči poziv za ročište na adresu iz lista Trg slobode u Zemunu, Ana Kavicki, Radmila Badža, Dragan Roksandić, Pavel Faraga i Srđo Komazec.Pošto su 4 od 6 okrivljenih članova redakcije pripadnici slovačke nacionalne manjine, advokat okrivljenih je još na drugom ročištu održanom letos tražio da se u skladu sa zakonom o ravnopravnoj upotrebi jezika i pisma pred državnim organima,tužba prevede na slovački jezik što do trećeg ročišta 25. septembra nije bilo učinjeno.

Print Friendly, PDF & Email