Portparoli Specijalnog suda s novinarima

Predsednica Nezavisnog udruzenja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće ocenila je danas da su Specijalni sud za organi

18. Nov 2006

Reading Time: < 1 minute

Predsednica Nezavisnog udruzenja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće ocenila je danas da su Specijalni sud za organizovani kriminal i Sud za ratne zločine, kao i specijalna tužilaštva, za Srbiju “brend u suočavanju sa prošlošću”. Ona je to rekla na tribini koju je organizovao NUNS u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo, pod nazivom “Suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu – brend Srbije”, na kojoj su govorili portparoli suda i tužilaštva Maja Kovačević, Tomo Zorić i Bruno Vekarić. Povodom najavljenog reizbora sudija, nakon usvajanja novog Ustava Srbije, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je kazao da je pre toga trebalo izvršiti lustraciju u pravosuđu, kao i da je potrebno stvoriti precizne kriterijume za reizbor.
Portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da “nova vlast mora obazrivo da pristupi reizboru sudija, jer započeti procesi moraju da se nastave”. “Sudije kao Maja Kovačević, Dragoljub Albijanić, Radmila Dragičević Dičić moraju da ostanu, jer oni već jesu brend Srbije”, dodao je Zorić.
On je kazao i da će suđenje za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića biti završeno do januara 2007. godine. Zorić je kazao i da se specijalno tužilaštvo slaže da svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi svedoči javno.
Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić kritikovala je nove odredbe Zakonika o krivičnom postupku, koje stupaju na snagu 1. juna 2007. godine, po kojima se svedoku saradniku izriče polovina propisane kazne. Ona je ocenila da će Srbija time izgubiti instituciju svedoka saradnika, pošto će, prema njenom mišljenju, malo kriminalaca prihvatiti da svedoči, ako posle toga budu morali da provedu 20 godina u zatvoru.
Skupu je prisustvovalo više urednika srpskih medija.

Print Friendly, PDF & Email