Novinar osuđen na pet godina zatvora

Urednik izdanja “Radikalna politika” Boris Stomahin osuđen je danas na pet godina zatvora zbog članaka

20. Nov 2006

Reading Time: < 1 minute

Urednik izdanja “Radikalna politika” Boris Stomahin osuđen je danas na pet godina zatvora zbog članaka kojima je, po oceni suda, širio versku mržnju i pozivao na ekstremizam. Članci zbog kojih je osuđen, objavljivani su na sajtu čečenskih separatista “Kavkaz-Centar”. Sud je ocenio da pisanje Stomahina “ima visoku opasnost po društvo”, i da je svojim člancima odobravao akcije terorista, koje su bile usmerene na rušenje državnog ustrojstva. U tužbi se navodi da je “pišući o događajima u Rusiji, vezanim sa borbena dejstva u Čečeniji, kao i o terorističkim napadima u Rusiji, Stomahin odobravao prestupnike i teroriste, čije su akcije bile usmerene na uništavanje ruskog naroda kao nacije”.
Stomahin je, međutim, odbacio krivicu. “Ne razumem za šta me optužuju”, rekao je on, dodajući da se “u potpunosti ne slaže sa optužnicom”. “To je nameštaljka i izmišljanje činjenica. Izjave tužioca da ja podržavam teroriste su demagogija”, kazao je Stomahin. Po njegovim rečima, u člancima objavljenim na sajtu čečenskih separatista on je izražavao svoje misljenje, sa kojim se može složiti ili ne. “Ispada da mi sude za moje mišljenje, a ne za realan prestup”, dodao je novinar.
Tužilac Dmitrij Kulakov je izjavio da je zadovoljan presudom. Majka optuzenog novinara, najavila je da će na odluku suda biti podnesena žalba. Stomahin je pri hapšenju skočio sa četvrtog sprata zgrade u kojoj živi, kada je zadobio dupli prelom kičme i noge, izjavio je ranije novinarima njegov advokat Aleksej Golubev.

Print Friendly, PDF & Email