Danas 15 godina od ulaska JNA u Vukovar

Pod geslom “Hodočašće hrvatskoj slobodi” u Vukovaru će danas biti obeležen Dan sećanja na žrtve Vukovar

18. Nov 2006

Reading Time: 2 minutes

Pod geslom “Hodočašće hrvatskoj slobodi” u Vukovaru će danas biti obeležen Dan sećanja na žrtve Vukovara 1991. i 15. godišnjica stradanja tog grada u ratu. Prigodni program počinje u dvorištu Opšte bolnice u Vukovaru, odakle će krenuti svečani mimohod gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Među učesnicima mimohoda, kako je najavljeno, biće i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsednik Sabora Vladimir Šeks, uz brojne druge visoke zvaničnike, predstavnike političkih stranaka i udruženja ratnih veterana.
U znak sećanja na stradale u odbrani Vukovara 1991, na spomen – obeležje na Memorijalnom groblju vence će položiti državne i druge delegacije, a ostali učesnici kolone sećanja položiće ruže na grobove poginulih branilaca i civila pokopanih na Memorijalnom groblju. Venac na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata položiće i predstavnice nevladine organizacije iz Srbije Žene u crnom. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a tokom večeri će, u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, niz Dunav simbolično biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona u znak sećanja na poginule branioce i civile.
Na današnji dan pre 15 godina jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) ušle su u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromesečne borbe u kojima je poginulo više hiljada ljudi i razrušen gotovo čitav grad. Ratni sukobi počeli su 13. avgusta 1991, a JNA je zauzela grad 18. novembra te godine. Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada. U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijane odbrane i paravojnika, dok su hrvatske snage, prema procenama, najpre brojale 1.800 ljudi, ali su vremenom bitno narasle.
Za zločine počinjene tokom ratnih sukoba u Vukovaru Haški tribunal optužio je nekadašnjeg gradonačelnika tog grada Slavka Dokmanovića, trojicu bivših oficira JNA – Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića i bivšeg predsednika vlade te oblasti Gorana Hadžića.

Print Friendly, PDF & Email