U Italiji novi zakon o medijima

Italijanska vlada je pripremila novi zakon o medijima koji treba da zameni prethodni zakon iz 2004. godine, donet u vre

12. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Italijanska vlada je pripremila novi zakon o medijima koji treba da zameni prethodni zakon iz 2004. godine, donet u vreme vlade premijera i medijskog magnata Silvija Berluskonija (Berlusconi), rekli su danas italijanski zvaničnici. “Vlada je odobrila zakon o medijima kojim se reorganizuje medijski sektor”, rekao je podsekretar u kancelariji italijanskog premijera Enriko Leta (Enrico Letta).
Novi zakon treba da ukine ograničen pristup digitalnom televizijskom tržištu, koji je uveo Berluskoni. Njegova kompanija “Medijaset SpA” dominira italijanskim televizijskim tržištem zajedno sa državnom TV RAI.
Milanski dnevnik “Korijere dela sera” objavio je da će frekvencije koje, prema budućem zakonu, ponovo budu slobodne, biti vraćene državi i da će ih vlada dodeliti novim emiterima.
Italijanski ministar za komunikacije u sadašnjoj vladi levog centra, Paolo Đentiloni (Gentiloni) rekao je, nakon sastanka vlade, da novi zakon treba da otvori tržište za konkurenciju i uspostavi nove propise kako bi se omogućio brz prelazak sa analognog na digitalno emitovanje, koji treba da se dovrši 2012. godine.
Đentiloni je rekao da nacrt zakona predviđa da “Medijaset” i RAI načine prve korake ka digitalnom emitovanju 15 meseci po usvajanju zakona. On je odbacio tvrdnje da će novi zakon koštati “Medijaset” i do 440 miliona evra.
Berluskoni je oštro reagovao na najave novog zakona o medijima, ocenivši da će, ako “Medijaset” bude primoran da pređe na digitalno emitovanje, to biti “čista pljačka”.

Print Friendly, PDF & Email