Tijanić odgovorio na pitanja NS

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić saopštio je danas da je Javni servis na ime pret

03. Oct 2006

Reading Time: 2 minutes

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić saopštio je danas da je Javni servis na ime pretplate za devet meseci prikupio 3,6 milijardi dinara. Tijanić je, u odgovoru na niz pitanja o poslovanju RTS-a koja je u otvorenom pismu sredinom prošlog meseca uputila Nova Srbija, naveo da toj medijskoj kući, kada se odbiju sredstva koja sleduju Elektroprivredi Srbije i Radio-televiziji Vojvodine, mesečno ostaje 272 miliona dinara. To je, kako navodi Tijanić, za oko 30 procenata manje od svote potrebne za vraćanje dugova, snimanje novih emisija, obavljanje neophodnih poslova Javnog servisa u školskom, naučnom, dokumentarnom, kulturnom i serijskom programu, te povećanje zarade najboljim radnicima RTS.
Prema njegovim rečima, u RTS-u trenutno radi 3.870 ljudi, što je, otprilike, polovina zaposlenih u odnosu na 2001. godinu, ali se, i pored toga, planira nova racionalizacija. Kako se navodi u odgovoru na otvoreno pismo “Nove Srbije”, prosečna zarada na RTS je 23.231 dinar, najviša početna plata za avgust bila je 54.000 a najniža 9.000 dinara, a za zarade se na godišnjem nivou odvaja oko 25 odsto prihoda kuće.
Odgovarajući na primedbe da RTS signalom ne pokriva čitavu teritoriju Srbije, Tijanić je podsetio da je NATO pogodio objekte i emisionu tehniku te medijske kuće na 84 lokacije, i da se šteta procenjuje na oko pola milijarde dolara. Mreža je delimično obnovljena improvizovanim rešenjima, zbog čega je Tijanić od Nove Srbije, kao stranke vladajuće koalicije, zatražio da ubrza osnivanje javnog preduzeća koje bi gazdovalo emisionom mrežom.
Odgovarajući na primedbe da televizijsku pretplatu moraju da plaćaju i građani koji uopšte ne primaju signal RTS, Tijanić je rekao da to jeste nepravedno, ali da je u skladu sa evropskim standardima. “Usvojen je evropski standard po kojem za školstvo plaćaju zaposleni koji nemaju decu, za zdravstvo plaćaju i zdravi, a za tehničko unapređenje javnog servisa u Evropi plaćaju svi građani, bez obzira da li gledaju određeni program”, navodi se u Tijanićevom odgovoru Novoj Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email