Protest NVO zbog antialbanskog skupa

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine i nekoliko stranaka, koje se zalažu za bojkot referenduma, uputil

25. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine i nekoliko stranaka, koje se zalažu za bojkot referenduma, uputile su danas protest domaćim i međunarodnim institucijama povodom jučerašnjeg antialbanskog protesta u Beogradu. Inicijativa je u saopštenju navela da od tužilaštva i nadležnih organa gonjenja zahteva da započnu istragu o “jučerasnjim incidentima u Beogradu, na kojima je grupa izgrednika na nacionalnoj osnovi vređala čitav jedan narod, aktiviste NVO i lidere političkih partija iz Beograda koje se zalažu za bojkot referenduma.
Savez studenata Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Omladina Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova u utorak su u Beogradu organizovali miting podrške novom Ustavu Srbije i tom prilikom poslali uvredljive poruke na račun Albanaca, nevladnih organizacija i političkih partija iz Srbije koje se zalažu za bojkot referenduma.
Predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić rekla je da jučerašnji performans na Trgu republike predstavlja “završnicu referendumske kampanje”, prenosi GSS. Prema njenim rečima, “brutalan poziv na linč kome su bili ižloženi predstavnici opozicije u Srbiji finansiran je i dirigovan od strane Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije od referendumskog novca”.
Socijaldemokratska unija ocenila je da je protest u Beogradu bio “pretnja ljudima koji su kritički raspoloženi prema nacrtu novog ustava Srbije”. Ta partija dodaje da “Koštuničin režim koristi potpuno ista sredstva kao i režim Slobodana Miloševića – instruira Srbe sa Kosova radi sitnih političkih ciljeva”.

Print Friendly, PDF & Email