Ko krije podatke o Miloševićevoj imovini

Redakcija Danasa prosledila je juče Vladi Srbije zahtev da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika za informacije i re

10. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Redakcija Danasa prosledila je juče Vladi Srbije zahtev da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika za informacije i redakciji dostavi Danasa spisak imovine Slobodana Miloševića kojim raspolaže Poreska Uprava, a u skladu s članom 28 Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja. Poverenik Šabić je pre nekoliko dana naložio Poreskoj upravi (PU) da u roku od tri dana dostavi spisak dokumentacije koju poseduju o imovini bivšeg predsednika Srbije i SRJ, što oni još nisu učinili.
Redakcija Danasa je 21. avgusta prosledila PU zahtev, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija, da nam dostave podatke o imovini Slobodana Miloševića „s obzirom na to da Milošević nije bio običan građanin, već se dugo nalazio na čelnim državnim funkcijama koje omogućavaju dodatno bogaćenje“. Poreska uprava nije donela rešenje kojim se odbija zahtev Danasa, već je saopštila da „ne raspolažu tim podacima“ i uputila nas na ostavinski sud. Naš list se tim povodom žalio Povereniku koji je žalbu uvažio.
Šabić je za Danas naveo da su rešenja Poverenika, prema zakonu, obavezujuća za sve državne organe i da je ignorisanje rešenja, u uređenom svetu, nezamislivo i nedopustivo, jer vodi u haos u pravnom poretku.
– Imajući u vidu sve otvorene kontroverze u vezi s obimom i načinom sticanja Miloševićeve imovine i s razlogom povećano interesovanje javnosti, mislim da je očigledno da uskraćivanje tih informacija javnosti ne štiti nikakav legitimni interes – rekao je Šabić.
On dodaje da svuda u svetu postoje mehanizmi kojima se, kada se ne može drugačije, prinudno obezbeđuje izvršenje odluka nadležnih organa i odgovarajuće sankcije. Kod nas, nažalost, iako predviđeni zakonom ti mehanizmi ne funkcionišu.
– U dosadašnjoj praksi, od nekoliko desetina zahteva da Vlada obezbedi izvršenje rešenja Poverenika, još nijedan nije realizovan – kaže Šabić.

Print Friendly, PDF & Email