Javni servis kršio pravila demokratije

Uprkos pravnoj praznini koja postoji, mediji su kršili pravila demokratskog društva tokom referendumske kampanje i

30. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Uprkos pravnoj praznini koja postoji, mediji su kršili pravila demokratskog društva tokom referendumske kampanje i dana glasanja, a u tome je prednjačio javni servis, odnosno RTS, kuća koja to nikako ne bi smela da radi, ocenila je za Danas medijski stručnjak Jovanka Matić. Dodala je da je očigledno i da je javni servis „upregnut“ od strane vladajuće strukture, o čemu svedoči i pozivanje iz sata u sat građana da izađu na birališta.
Ona je podsetila da pravna praznina postoji zbog toga što ni Zakon o sprovođenju referenduma, ni izborni koji se primenjuje kada je prvi nedorečen, ali ni Zakon o javnom informisanju, ne sadrže odredbe o vođenju referendumske kampanje.
– Kršene su, međutim, preporuke prihvaćene svuda u svetu, o izbornoj tišini koja zavisno od zemlje može da traje i do sedam dana, zatim o tome da se proceni izlaznost i još gore kako je glasano, ne objavljuju na dan glasanja, a da ne govorimo o tome da se ni rezultati ispitivanja javnog mnjenja ne mogu objavljivati u danima pred glasanje – navodi Matić.

Print Friendly, PDF & Email