Haotična situacija na medijskoj sceni

Mediji u Srbiji su u haotičnoj situaciji, tranzicija medijskog sistema nije dovedena do kraja, a kasni i sprovođenje z

31. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Mediji u Srbiji su u haotičnoj situaciji, tranzicija medijskog sistema nije dovedena do kraja, a kasni i sprovođenje zakona, ocenio je danas ekspert za medije Rade Veljanovski. Veljanovski je to rekao predstavljajući izveštaj fondacije Konrad Adenauer i Centra za podršku demokratskim institucijama o praćenju ostvarivanju Zakona o radiodifuziji u protekla tri meseca.
Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Miroljuba Radojkovića, glavna ponuda informativnog programa dolazi od Radiotelevizije Srbije i TV B92. Pritom RTS i dalje “vozi zvaničnu verziju” događaja, dok B92 izbegava “protokolarno novinarstvo”, kazao je Radojković. Radojković je naglasio da se vraća praksa starog RTS-a da se centralna informativna emisije na toj televiziji produžava za pet ili deset minuta što liči na “Dnevnike” pre 5. oktobra 2000. godine.
Veljanovski je ukazao da je RTS u nedelju emitovao “besomučnu propagandu pozivanja građana na referendum”, isto kao i pre demokratskih promena u Srbiji. Komentarišući rad radio stanica koje imaju dozvolu za nacionalno emitovanje, Veljanovski je kazao da one nastavljaju sa ranijom programskom koncepcijom i da najviše strukturiran program imaju radio Indeks i Radio B92.
Prema njegovim rečima, izveštaj je potvrdio ranije indicije da je radio Fokus koncipiran kao medij koji podgreva patriotske strasti i naginje ka podšci Srpskoj radikalnoj stranki koja je najčešće pominjana partija u njihovom programa, uvek u pozitivnom smislu. Vladajuće stranke se pominju u negativnom kontekstu. Veljanovski je ukazao da taj radio podstiče na ksenofobiju i netrpeljivost prema drugim narodima, da se u njegovom programu pojavljuje govor mržnje.
Skupu su prisustvovali i članovi Saveta Republičke Radiodifuzne agencije (RRA) Aleksandar Vasić i Svetozar Cvetković čija primedba je bila to što je praćeno samo sprovođenje Zakona o radiodifuziji, a ne i ostalih propisa o medijima. Oni su najavili i da će RRA za vikend objaviti izveštaj o sprovođenju Zakona o oglašavanju.

Print Friendly, PDF & Email