Skandalozna presuda protiv novinarke

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), najoštrije su danas prot

22. Sep 2006

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), najoštrije su danas protestovali zbog presude novinarki lista “Dnevnik” Snežani Nikolić na šest meseci zatvora, dve godine uslovno i najavili žalbu međunarodnim institucijama. U zajedničkom saopštenju novinarska udruženja su navela da je “posebno skandalozna uslovna zatvorska kazna, jer se Srbija hvali Krivičnim zakonikom u kojem je kleveta, navodno, dekriminalizovana”. “Naprosto je neverovatno i obrazloženje presude u kojem se kaže da je sudsko veće procenilo da je uslovna zatvorska kazna za novinarku ‘blaža’ od novčane kazne”, navodi se u saopštenju.
Novosadski Okružni sud potvrdio je juče presudu Opštinskog suda u Novom Sadu, kojom se Snežana Nikolić proglašava krivom za klevetu advokata Nenada Bugarskog i osuđuje na šest meseci zatvora, dve godine uslovno. Bugarski je Nikolićevu tužio zbog teksta objavljenog u “Dnevniku” pre četiri godine, u kojem se njegovo ime dovodi u vezu sa sporom oko građevinskog zemljišta i u kojem je novinarka navela da je protiv Bugarskog MUP Srbije podneo krivičnu prijavu. U obrazloženju presude sud je naveo da je procenio da je za novinarku blaža uslovna zatvorska kazna nego novčana sankcija, s obzirom na to da je Nikolićeva tužena po starom, a presuda je doneta kada je na snagu stupio novi Krivični zakonik. Nenad Bugarski je protiv Snežane Nikolić, lista “Dnevnik” i Izvršnog veća Vojvodine, kao tadašnjeg osnivača lista, pokrenuo i građansku parnicu, u kojoj traži 300.000 dinara za naknadu štete zbog klevete.
NDNV i NUNS su najavili da će o ovom, kako se navodi, najnovijem slučaju napada na slobodu izražavanja i na novinarsku profesiju, izvestiti nadležne međunarodne institucije. “Pravni timovi naših udruženja razmotriće i da li je sudski postupak vođen u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima. Ukoliko nije, za šta postoje indikacije, pomoći ćemo osuđenoj novinarki da pravdu potraži na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, navodi se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email