Petnaestogodišnjica Novosadskog prozora

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je obeležilo 15. godišnjicu “Novosadskog prozora”

01. Sep 2006

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je obeležilo 15. godišnjicu “Novosadskog prozora”, alternativnog uličnog TV dnevnika, koji je sa prozora prostorija NDNV-a “emitovan” 1991. godine. Kako je podsetio novinar Jan Briza, građani Novog Sada okupljali su se u Zmaj Jovinoj ulici, u centru grada, gde su sa “Prozora” NDNV-a slušali alternativne i necenzurisane vesti, u vreme kada je Miloševićev režim potpuno stavio medije pod svoju kontrolu. “Bio je to otpor koji je tada jedna grupa nezavisnih vojvođanskih novinara pružila ratnohuškačkoj propagandi Miloševićevog režima”, kazao je Briza.
“Prozor” je emitovan mesec dana, od 2. septembra do 2. oktobra 1991. godine, a pored vesti, koje su čitali glumci, sa prozora NDNV-a govorile su mnoge ugledne javne ličnosti. “Prozor je bio spasonosna oaza u pustinji nacionalističke euforije, ratnohuškačkog ludila i medijskog mraka. Ta oaza je u tom trenutku bila jedna od retkih, ako ne i jedina takve vrste u Srbiji”, kazala je novinarka Darinka Nikolić.
Glavni urednik “Prozora” bio je tadašnji predsednik NDNV-a Miodrag Isakov, a bilo je večeri kada je ovaj alternativni TV Dnevnik gledalo i slušalo nekoliko hiljada građana. S “Prozora” su u ono vreme govorili književnik akademik Aleksandar Tišma, kao i Zoran Đinđić, Vesna Pešić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, Nenad Čanak, Gordana Čomić, Žarko Korać, Predrag Marković. Jan Briza je najavio da će NDNV izdati i monografiju o “Prozoru”, u kojoj će biti sakupljena izlaganja pojedinih govornika, kao i fotografije sa tog događaja.
NDNV je osnovano 1990. godine i najstarije je nezavisno društvo novinara na prostoru bivše Jugoslavije.

Print Friendly, PDF & Email