OEBS: Pogrešne izmene Zakona o radiodif.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji izrazila je danas žaljenje zbog usvajanja izme

29. Sep 2006

Reading Time: < 1 minute

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji izrazila je danas žaljenje zbog usvajanja izmena Zakona u radiofifuziji. “Misija OEBS-a ostaje pri mišljenju da su te izmene i dopune pogrešne, prvo, što se tiče procedure i, drugo, što se tiče materijalnog prava”, rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad.
Skupština Srbije ponovo je noćas usvojila izmene i dopune Zakona o radiodifuziji, koje je predsednik Srbije Boris Tadić odbio da potpiše 26. jula, a koje su izazvale oštru reakciju stručne javnosti i Misije OEBS-a. Po ustavu, nakon ponovnog usvajanja zakona u parlamentu, predsednik Tadić je dužan da potpiše ukaz o njegovom proglašenju.
Urstad je ocenio da “nije ispravna zakonodavna praksa da se zakoni o pitanjima od tako velike važnosti za javnost donose po hitnoj proceduri i bez prethodnih konsultacijama sa relevantnim institucijama vlasti, srpskom stručnom javnošću i zainteresovanim stranama, ili međunarodnim institucijama koje imaju mandat da obezbede stručni savet u toj oblasti”. “Sloboda medija i pravo na efikasni pravni lek zaštićeni su Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Svako kršenje tih osnovnih prava, koje proizlazi iz ovih izmena i dopuna, imalo bi negativne posledice po napore Srbije da ojača vladvinu prava”, piše u saopštenju OEBS-a.

Print Friendly, PDF & Email