FoNet traži izvinjenje

Novinska agencija FoNet zatražila je juče javno izvinjenje od organizatora devete mešovite Komisije za zvanični teo

20. Sep 2006

Reading Time: 2 minutes

Novinska agencija FoNet zatražila je juče javno izvinjenje od organizatora devete mešovite Komisije za zvanični teološki dijalog Pravoslavne i Katoličke crkve, zbog šikaniranja novinara u beogradskom Centru Sava, u kome ova komisija od ponedeljka zaseda. Kako je saopštila navedena agencija, organizatori supa odgovorni su za “brutalno ponašanje obezbeđenja, pa će ubuduće preduzeti sve zakonske mere i tražiti zaštitu domaćih i međunarodnih medijskih organizacija i udruženja da bi njegovi novinari, snimatelji i fotoreporteri nesmetano mogli da ispunjavaju svoje profesionalne zadatke”.
Zašto je došlo do incidenta, koji je nepotrebno bacio senku na jedan važan međucrkveni događaj, pravi odogovr verovatno znaju samo organizatori. Tačno je da su u nekoliko navrata pre početka zasedanja crkveni izveštači bili upozoreni da će skup iti strogo zatvoren za javnost, i da će se na kraju dati samo zajedničko saopštenje. Posebno je naglašeno da će se gosti iz svih pravoslavnih i Katoličke crkve baviti bogoslovskim temama iz oblasti eklisilogije (učenje o crkvi), i da “bilo kakva drugačija medijska tumačenja ili interpretacije iz navedenih nezvaničnih ili poverljivih izvora, predstavljaju samovoljna nagađanja ili sumnjive špekulacije”.
Medijima je, dakle, stavljeno do znanja da njihovo prisustvo nije poželjno, i kako su se oni uopšte zatekli u Centru Sava, objašnjava glavni urednik FoNeta Zoran Sekulić. On skida svaku krivicu s novinara:
– Mi se na tom mestu uopšte ne bismo pojavili da iz Vlade Srbije redakcijama nije stigao uredan poziv da će se gostima iz Katoličke i pomesnih pravoslavnih crkava obratiti premijer Vojislav Koštunica. Novinari, dakle, nisu u Centru Sava došli samoinicijativno, da izveštavaju sa međucrkvenog skupa, već na poziv same Vlade. Znali smo da je zasedanje komisije zatvoreno za javnost, pa nismo pre ovog poziva ni pokušavali da uđemo. Deo skupa sa premijerom Koštunicom trebalo je da bude otvoren za javnost.
Novinarima i snimateljima koji su u salu ušli, kako saznaju naše novine, prišli su ljudi iz obezbeđenja i naredili da odmah napuste salu, pri čemu je ophođenje najgore bilo prema snimatelju FoNeta Dragoljubu Stevanoviću. Čije je obezbeđenje reagovalo na pojavu novinara – dogovor juče nije mogao da se dobije.

Print Friendly, PDF & Email