Vlasnici Pinka i TV Košave optužili RTL

Radio-televizija Luksemburg osnovni je generator dobro organizovane kampanje protiv odluke RRA o dodeli frekvenci

10. Aug 2006

Reading Time: 2 minutes

Radio-televizija Luksemburg osnovni je generator dobro organizovane kampanje protiv odluke RRA o dodeli frekvencija i televizija “Pink” i “Košava” zbog finansijske transakcije između te dve kuće. Kampanju, u korist gubitničkih televizija, nervoznih što se ove nedelje sve završava, vodi dobro organizovan lobi, tvrde vlasnik RTV “Pinka” Željko Mitrović i suvlasnik TV “Košave” Borivoj Pajović.
Oni su juče na zajedničkoj konferenciji za novinare, kao jednog od učesnika tog lobija naveli i ministra za kulturu i medije Dragana Kojadinovića, koji je, kako je rečeno, “prednjačio istupima u javnosti”.
– Ako bude nastavio ovim tempom da daje izjave u korist RTL, postoji mogućnost da počne da jodluje. Da je ministar Kojadinović delio frekvencije kao što je delio pare za nepostojeće filmove, u Srbiji bi bilo više televizija nego stanovnika – prokomentarisao je Željko Mitrović.
Vlasnik “ružičaste” televizije ocenio je da “iza RTL-ovog angažovanja ne stoje samo komercijalni motivi, s obzirom na naše malo tržište”.
– BK TV se u poslednjih godinu dana stavila u službu jedne stranke i njenog predsednika, a RTL u susednim zemljama kleveće Srbiju na najgrozniji način, prokomentarisao je Borivoj Pajović, za koga “opravdanu sumnju izaziva nečiji veliki angažman u korist RTL, a protiv domaće televizije. Zamislite da je neka srpska televizija konkurisala sa dve-tri nemačke u Nemačkoj. Dali bi mu nogu u d… Neko ko po svetu priča da smo najgenocidniji narod našao se da nam soli pamet i pita “kako oni, a ne mi”.
Čelnici dve televizije ponovili su, povodom “Pinkove” pozajmice “Košavi”, da je novčana transakcija bila legalna i da se iza nje ne krije nedozvoljena medijska koncentracija. Motivi za pozajmicu “Pinka” “Košavi” bili su, prema Mitrovićevim rečima, prijateljstvo sa čelnicima “Košave”, i pomoć razvoju domaće radiodifuzije, jer je, kazao je, “veliki pritisak stranih medija na konkursu bio uznemiravajući”.
Suvlasnik “Košave” rekao je da je prilikom konkurisanja u RRA predat samo virman o uplati i da Agencija nije imala podatak odakle “Košavi” pare. Najavio je krivičnu prijavu protiv odgovornih iz banke.
Vlasnik “ružičaste” televizije nije hteo da komentariše optužbe glavnog urednika BK TV Milomira Marića o tome da kontroliše više televizija, jer “mu je neprijatno da tuži prijatelja”, mada, kazao je, ukoliko se kampanja nastavi, ne preostaje mu ništa drugo.

Print Friendly, PDF & Email