VAC sprečen da preuzme kontrolu medija

Dan posle prodaje 56 odsto akcijskog kapitala Kompanije Novosti u javnosti ne prestaju spekulacije ko je kupac koji je

31. Aug 2006

Reading Time: 2 minutes

Dan posle prodaje 56 odsto akcijskog kapitala Kompanije Novosti u javnosti ne prestaju spekulacije ko je kupac koji je bio spreman da za akcije najtiražnijeg lista izdvoji 13 miliona evra. Na Beogradskoj berzi akcije Kompanije Novosti dostigle su rekordnu cenu od oko 3.400 evra. I mada bi sutra trebalo da bude obelodanjena vlasnička struktura Novosti, kao najozbiljniji kupci pominju se Miroslav Mišković, Milan Beko i Miodrag Kostić; izvesno je da je u nadmetanju na berzi učestvovalo sedam kupaca.
Komentarišući prodaju akcija Novosti Branko Pavlović, konsultant, kaže da je cena pojedinačne akcije bila ogromna i da su mali akcionari, suočeni sa rizikom da njihove akcije neće biti prodate prvog dana trgovanja, bili spremni i da spuste cenu.
– U igri je veliki novac, VAC je najavljivao kupovinu celog paketa i za to je bio spreman da plati oko 23 miliona evra. Na drugoj strani svi znamo ko su bogati ljudi u Srbiji koji bi „udruženim snagama“ mogli da sakupe 13 miliona evra. Ako Manojlo Vukotić kaže da su kupci ozbiljni srpski biznismeni, treba mu verovati, a Kompanija Novosti je firma koja uz smanjenje troškova poslovanja i više oglasa može da poveća tiraž i ostvaruje ozbiljan profit – tvrdi Pavlović.
Komentarišući spekulacije da je jedan od glavnih kupaca Miroslav Mišković vlasnik Delta Holdinga Pavlović tvrdi da je Mišković možda samo pomogao nekom od kupaca da kupovinom većinskog paketa akcija Novosti spreči VAC da ostvari kontrolu nad medijima u Srbiji.
Prema rečima Milana R. Kovačevića, konsultanta za strana ulaganja, bitno je da tržište funkcioniše, „a manje je važno ko su novi vlasnici Kompanije Novosti“. Očigledno je da je paket podeljen i da nijedan od kupaca nema više od 25 odsto vlasništva, jer takva kupovina zakonski nije dozvoljena bez saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti. Zatim, očigledno je da je postojao dogovor kupaca i prodavaca u vezi sa cenom i zato je transakcija obavljena brzo. Ipak, ne može se izbeći uloga države i umešanost politike u ovu kupovinu – izjavio je Kovačević, ukazujući na činjenicu da su mediji važni za javnost i sigurno su pod uticajem vlasti. Na kraju to je očigledno i u slučaju Novosti, jer je u vlasništvu države ostao paket koji čini trećinu vlasništva.

Print Friendly, PDF & Email