SEEMO osudio pretnje novinarima

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) danas je oštro osudila pretenje i napade kojima je bila izložena ne

30. Aug 2006

Reading Time: < 1 minute

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) danas je oštro osudila pretenje i napade kojima je bila izložena nekolicina novinara u Srbiji i Hrvatskoj, ocenivši da to svedoči o pogoršanju slobode medija u tim zemljama. “Veoma sam zabrinut zbog pogoršanja uslova u kojima rade novinari u Srbiji i Hrvatskoj, posebno zbog činjenice da je u većini slučajeva jasno da su na njih pritisak vršli politički zvaničnici. U pojedinim slučajevima policija nije reagovala na pravi način”, izjavio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović. Kako se navodi u saopštenju SEEMO, Vujović je ocenio da zvaničnici u Srbiji i Hrvatskoj, kao i predstavnici pravosuđa i policije, ako žele da njihove zemlje postanu članice EU, moraju da učine sve što je u njihovoj moći kako bi novinarima obezbedili bezbedno radno okruženje. SEEMO je u saopštenju pobrojao nedavne incidente u kojima su novinari bili izloženi pretnjama i uvredama, uključujući i presudu protiv direktora televizije Kuršumlija Slavka Savića, koji je osuđen na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora zbog klevete.
Kao primeri pogoršanja medijske situacije u Srbiji izdvojeni su fizički napad na Nikolu Rumenića, novinara nedeljnika “Svet”, kome su 13. avgusta napadači naneli povrede ispred hotela “Jugoslavija”, i telefonske pretnje koje je istog dana dopisnici lista “Kurir” iz Požarevca Dušanki Novaković uputio sveštenik Srpske pravoslavne crkve.
U osvrtu na situaciju u Hrvatskoj, SEEMO podseća na napad na holandskog fotografa Ada Van Denderena, koga su petorica nepoznatih napadača krajem juna pretukli na plaži u blizini Splita dok je fotografisao. Van Denderen je u tom napadu ozbiljno povređen, a u policijskoj stanici mu, posle ukazane medicinske nege, nije bilo omogućeno da podnese zvaničnu prijavu.
SEEMO ukazuje i na slučajeve Kristine Tešije, novinarke televizije Nova, i Vitomira Perića, dopisnika dnevnika “Jutarnji list” i Hrvatskog radija iz Sinja, koje su lokalni zvaničnici vređali i pretili im.

Print Friendly, PDF & Email