SEEMO: Novinari ugroženi

Novinari u Srbiji i Hrvatskoj izloženi su sve većoj opasnosti da budu napadnuti, tuženi i, čak, pritvoreni zbog onoga o

31. Aug 2006

Reading Time: < 1 minute

Novinari u Srbiji i Hrvatskoj izloženi su sve većoj opasnosti da budu napadnuti, tuženi i, čak, pritvoreni zbog onoga o čemu pisu, saopštilo je danas Udruženje medija jugoistočne Evrope (SEEMO).
Ta novinarska organizacija, sa sedištem u Beču, izrazila je zabrinutost “zbog loših uslova u kojima rade novinari u Srbiji i Hrvatskoj,” prenela je nemačka agencija DPA. Udruženje je navelo šest slučajeva u Srbiji i četiri u Hrvatskoj u kojima su novinari bili napadani, ili je na njih vršen pritisak, koji su se dogodili tokom poslednja dva meseca. Među njima je i slučaj holandskog fotoreportera koji je pretučen u Hrvatskoj, pošle čega mu je policija zabranila da podnese žalbu. SEEMO je naveo i nekoliko slučajeva u kojima su se novinari i njihove porodice suočile i sa pretnjama smrću zbog onoga što su pisali.
“Veoma sam zabrinut zbog sve gorih uslova rada novinara u Srbiji i Hrvatskoj, naročito zbog toga što je u većini slučajeva jasno da njihov rad ugrožavaju političari,” saopštio je generalni sekretar udruženja Oliver Vujović.

Print Friendly, PDF & Email