Reagovanja na privatizaciju medija

Vlada Srbije dala je danas saglasnost za pokretanje postupka privatizacije Informativnog javnog preduzeća “

24. Aug 2006

Reading Time: < 1 minute

Vlada Srbije dala je danas saglasnost za pokretanje postupka privatizacije Informativnog javnog preduzeća “Sloboda” iz Pirota, u čijem sastavu su nedeljnik, radio i televizija, i Javnog preduzeće za informisanje iz Mladenovca. Direktor Informativnog javnog preduzeća “Sloboda” u Pirotu Svetlana Matić Metodijev izjavila je agenciji Beta da je istoimeni nedeljnik, jedini u Pirotskom okrugu, spreman za privatizaciju. “Ove novine izlaze 62 godine i minulih decenija bile su hroničar zbivanja na jugoistoku Srbije”, rekla je Matić Metodijev i dodala da je u tom nedeljniku zaposleno 11 radnika, da časopis nema dugove i da poseduje 102 metra kvadratnih prostora u centru grada.
Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Radio Pirot Olivera Kitanović rekla je da je odluka vlade za tu medijsku ustanovu bila neočekivana i potpuno iznenađujuća. “To, naravno, ne znači da smo nespremni za privatizaciju. U svakom slučaju ono što je najavljivano ranije, polako se obistinjuje”, rekla je Kitanovićeva i dodala da je u tom radiju zaposleno 15, a da je na osnovu socijalnog programa iz te kuće otišlo pet radnika.
Vršilac dužnosti direktora TV Pirot Milan Antić rekao je agenciji Beta da je odluka vlade očekivana i izrazio očekivanje da će privatizacija te kuće koja ima 29 zaposlenih biti obavljena na najkorektiniji način.
Odbornici Skupštine opštine Pirot doneli su 22. februra odluku o izdvajanju i formiranju dva nova javna preduzeća u “Slobodi”, radija i televizije, dok je list “Sloboda” ostao pravni naslednik prethodnog preduzeća.
Ti mediji samostalno posluju od 1. avgusta ove godine. Nekadašnja zajednička medijska kuća, čiji je osnivač SO Pirot, imala je 76 zaposlenih, a u poslednje dve godine za socijalni progrma odlučilo se 15 radnika kojima su otpremnine isplaćene iz budzeta opštine Pirot.

Print Friendly, PDF & Email