Izmene zakona početkom septembra

Ministar kulture i medija Srbije Dragan Kojadinović najavio je juče da će Izmene i dopune Zakona o radiodifuziji ući u s

03. Aug 2006

Reading Time: < 1 minute

Ministar kulture i medija Srbije Dragan Kojadinović najavio je juče da će Izmene i dopune Zakona o radiodifuziji ući u skupštinsku proceduru početkom septembra.Ministarstvo kulture sačinilo je više od 50 izmena i dopuna tog zakona, koje će do kraja avgusta biti na javnoj raspravi, rekao je Kojadinović nakon konferencije za novinare u sedištu Vlade Srbije.On je naglasilo da je izmenama zakona „vrlo bitno da se definiše kome odgovara Radiodifuzni savet, koji treba da budu nezavisan, ali ne može da budu nedodirljivi do te mere da mogu da rade u ovoj zemlji šta hoće. To ne sme nikome da se dozvoli”.
Kojadinović je rekao da bi u „mirnijoj atmosferi” bilo bolje da se napravi novi zakon o radiodifuziji, ocenivši da će i sa ovim izmenama, “ukoliko bi Skupština obratila malo više pažnje”, postojeći zakon bio poboljšan.”Ovo je prilika za sve koji učestvuju u tome da se na drugačiji način uključe u to i da nikakva brza i preka rešenja ne mogu da budu delotvorna u ovoj situaciji, zbog čega reaguju i mnoge strane instituticije”, rekao je on. Ministar kulture je naglasio da su mediji jedan od bitnih temelja svakog demokratskog društva i da se s njima u ovoj zemlji „više niko ne sme i ne treba igrati”.
Skupština Srbije usvojila je 19. jula, većinom glasova, izmene tog zakona koji su predložili članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje iz različitih stranaka (sem radikala i DS koji ne učesvuju u radu Odbora), uprkos tome što Ministarstvo kulture nije bilo saglasno s njima. Predsednik Srbije Boris Tadić nije potpisao Ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji i vratio ga je Narodnoj skupštini na ponovno glasanje.

Print Friendly, PDF & Email