Država i Vukotić opet na istoj strani

Vanredna Skupština akcionara Novosti, koja je juče trebalo da se održi, i na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda treba

13. Aug 2006

Reading Time: 2 minutes

Vanredna Skupština akcionara Novosti, koja je juče trebalo da se održi, i na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude formiranje komisije koja će da ispita poslovanje ove firme u Crnoj Gori, nabavku papira i izdavanje knjiga, odložena je zbog nedostatka kvoruma. Inicijativu za Skupštinu podnela je grupa malih akcionara, na čelu sa Novom Tomićem, a na Skupštini se nisu pojavili ovlašćeni predstavnici države, koju zastupa Srđan Đurić, portparol Vlade Srbije, kao ni predstavnici akcionara okupljenih oko direktora i glavnog i odgovornog urednika Manojla Vukotića.
– Neobično je da država koja poseduje 34,5 odsto akcija u Novostima nije zainteresovana za Skupštinu i da nije delegirala drugog predstavnika ukoliko je Đurić sprečen – kaže Novo Tomić i dodaje da akcionari neće odustati od zahteva, već da će zakazivanje nove Skupštine tražiti u septembru.
Akcionari Novosti, inače, s nestrpljenjem očekuju da vide koji će fakultet upisati njihov glavni urednik Manojlo Vukotić, koji je uputio pismo „srednjoškolcima“ sa zahtevom da u roku od tri godine diplomiraju na nekom od fakulteta, a da pri tom ni sam nema diplomu visoke stručne spreme. Zaposleni u Novostima ovo preteće pismo u kome se nagoveštava da će svi koji se ne budu domogli diplome morati da promene radno mesto ili firmu doživljavaju ovo kao opomenu koju je Vukotić sam sebi izrekao.
Povod za Vukotićev obračun s kolegama je zahtev jednog od dva sindikata u Novostima da se prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora omogući svima koji imaju preko osam godina radnog staža da ostanu na istim radnim mestima, dok je drugi sindikat tražio da se nova sistematizacija radnih mesta odloži za tri godine. Da bi doskočio starijim novinarima, koji su uglavnom protiv „politike“ koju Vukotić vodi tokom procesa privatizacije Novosti, on je napisao opominjući dopis, pri čemu je ispustio iz vida činjenicu da su se i on, kao i njegove pristalice zaustavili na srednjem četvorogodišnjem obrazovanju.

Print Friendly, PDF & Email