Završen Exit 06

Nastupima na di-džej areni (Dance Arena) jutros rano završen je šesti po redu Exit (Exit 06) festival na Petrovaradins

10. Jul 2006

Reading Time: < 1 minute

Nastupima na di-džej areni (Dance Arena) jutros rano završen je šesti po redu Exit (Exit 06) festival na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Prema procenama policije, ovogodišnji Exit posetilo je oko 150.000 ljudi. Glavne zvezde festivala bili su Franz Ferdinand, The Cult, Pet Shop Boys, Billy Idol, The Cardigans, Morrissey… Šesti po redu Exit festival, najveći je u jugoistočnoj Evropi, i, po izboru britanskog “Gardijana”, ove godine i najbolji festival na svetu. Prema procenama izveštača, ove godine Exit je posetilo i najviše stranaca iz zapadne Evrope od kada festival postoji, a najviše je bilo Britanaca koji su na Exit dolazili u organizovanim turama. Većina stranaca bila je smeštena u Exitovom kampu kod Filozofskog fakulteta, u kojem je ukupno bilo oko 5.000 ljudi. Poslednje festivalske večeri na video bimovima bio je organizovan prenos finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu Italija-Francuska, koja je izazvala veliko interesovanje posetilaca Exita.
Otvaranju festivala u četvrtak uveče prisustvovao je i komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren, koji je učestvovao na tribini posvećenoj liberalizaciji viznog režima.
Ren je u Exitovom kampu odigrao i utakmicu u fudbalu na male goliće. Ekipa jugoistočne Evrope, koju je predvodio Goran Svilanović, pobedila je 3:0 ekipu Evropske unije (EU), čiji je kapiten bio Oli Ren. Evropski komesar je rekao da je istorija festivala vezana za borbu protiv nacionalističkog režima u Srbiji. “Nadam se da ću uskoro, u godinama koje dolaze, doći u Novi Sad na ‘Entry’ festival, kojim će se slaviti ulazak Srbije u EU”, kazao je Ren. Organizatori Exita Oliju Renu su dodelili plaketu “počasnog građanina Države Exit” (State of Exit), obavezujući ga da EU učini otvorenijom, posebno za mlade ljude sa Balkana.
Sledeći Exit festival biće održan u julu 2007. godine.

Print Friendly, PDF & Email