Stereotipi prema marginalnim grupama

Mediji u Srbiji prepuni su stereotipa i netolerancije prema manjinama i marginalnim grupama, ocenili su danas u Beogr

27. Jul 2006

Reading Time: 2 minutes

Mediji u Srbiji prepuni su stereotipa i netolerancije prema manjinama i marginalnim grupama, ocenili su danas u Beogradu učesnici tribine “Mediji i različitosti”. Kako su naveli, o njima se govori i obraća pažnja samo kada se dese neki incidenti, a o njihovim drugim problemima se ne izveštva jer nisu aktuelni ni senzacionalni.
Glavna i odgovorna urednica časopisa “Vesnik MD”, koji izdaje Savez distrofičara Srbije, Ivanka Jovanović kazala je da mediji jureći za tiražom i profitom, ali i povlađujući ukusima publike nude stereotipne priče o osobama sa invaliditetom izveštavajući o njima sažaljivim tonom ili neobjektivnim divljenjem. Ona je navela da je “nedovoljna senzibilnost” urednika i novinara za teme o osobama sa posebnim potrebama i da se o njima s toga stvara neadekvatna predstava. Kako je kazala, osobama sa invaliditetom nije potrebno sažaljenje ni samo humanost, već jednakost u društvu i saveznik u medijima jer mediji sem što su ogledalo društva oni stvarnost u društvu i konstruišu.
Osnivač prvog gej časopisa u Srbiji “Dečko”, Atila Kovač kazao je da se situacija prema homosekslualcima u medijima svodi na “izjednačavanje borbe protiv side/HIV-a sa gej populacijom kao da su oni jedini koji mogu da se zaraze”. On je naveo da se o populaciji najčešće izveštava kada su gej parade, a kada se očekuje da će doći do nekog incidenta ili tuče dok se njihovim pravima pažnja uopšte ne posvećuje.
Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji i novinarka Radija Slobodna Evropa Žužana Serenčeš ocenili su da se o manjinama piše samo sa “folklorističkog aspekta” odnosno kada se održavaju neke njihove veće kulturne manifestacije ili kada dođe do sukoba. Serenčeš je podsetila da je prestankom postojanja državne zajednice SCG ukinuto ministartvo za ljudska i manjinska prava i da je samim tim prestao da postoji i Zakon o manjinama na šta se javnost nije osvrnula. “Ono čime se država toliko hvalila sada ne postoji, a to apsolutno nikoga ne brine”, zaključila je Serenčeš.
Tribina, koja je održana u Medija centru, počela je odavanjem počasti preminulom novinaru i publicisti Ejubu Štitkovcu.

Print Friendly, PDF & Email