Organizatori “Egzita” zadovoljni

Uprkos činjenici da su budžeti najvećih evropskih muzičkih događaja višestruko izdašniji nego što je bila kasa tek za

14. Jul 2006

Reading Time: < 1 minute

Uprkos činjenici da su budžeti najvećih evropskih muzičkih događaja višestruko izdašniji nego što je bila kasa tek završenog “Egzita”, novosadski festival je u najznačajnijim stranim medijima dobio ubedljivo najviše pozitivnih kritika. Ove godine je manifestacija dobila i pun internacionalni karakter, jer je u Srbiji boravila publika sa svih kontinenata, istakli su juče organizatori spektakla na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Na naslovnoj internet stranici britanskog Bi- Bi-Sija, primera radi, oko 100.000 različitih čitalaca je prethodnih dana “konzumiralo” vesti o “Egzitu”. Ovako mnogobrojnu publiku nisu imale ni “udarne” dnevne vesti.
– Festival je još “porastao”, RTS je izuzetno dobro snimio koncerte brojnih muzičkih zvezda, a sada želimo da materijal ustupimo stranim stanicama radi dalje popularizacije Srbije – istakao je Bojan Bošković, generalni menadžer “Egzita”, naglasivši da su pripreme za narednu godinu već počele.
Organizatori su istakli da je njihov interes da događaj postane u što većoj meri finansijski samoodrživ, da se u finansiranju smanji učešće republike, pokrajine i grada. Ove godine, tri nivoa vlasti su za festival izdvojila ukupno 41 milion dinara.
Gostovanjem Olija Rena, komesara za pridruženje Evropskoj uniji na “Egzitu”, organizatori i jesu i nisu zadovoljni. Značajno je što je došao, izborene su neke vizne olakšice za pojedine kategorije građana, ali “šengenski zid” ostaje metod diskriminacije. Akcija za ukidanje viza će, međutim, biti nastavljena.
Članovi “Egzit tima” su saopštili da su strane turističke agencije još u novembru prošle godine bukirale sve kapacitete u novosadskim hotelima, tokom festivala su Novosađani posetiocima izdali oko 1.000 stanova, rečju, finansijski efekat za sam grad nije izostao. Organizatori su najavili da će, ako to bude bilo moguće, “Egzit” dogodine zauzeti još dve lokacije, a precizan finansijski izveštaj sa ovogodišnje velike žurke, biće poznat za oko mesec dana.

Print Friendly, PDF & Email