Novinaru preti sud zbog humoreske

Vladajući poljski konzervativci nastoje da spreče sudskim putem da ubuduće u inostranstvu vređaju predsednika Polj

07. Jul 2006

Reading Time: 2 minutes

Vladajući poljski konzervativci nastoje da spreče sudskim putem da ubuduće u inostranstvu vređaju predsednika Poljske. Od poljskog ministra pravde poslanički klub stranke Pravo i Pravda zatražio je sinoć da proveri da li je nemački novinar Peter Koler prekršio poljske zakon koji štiti ugled šefa države i da li je ponizio i uvredio predsednika Leha Kačinjskog preko humoreske “Novi poljski krompir. Lopovčići koji žele da vladaju svetom”. Humoreska objavljena 26. juna na stranicama levičarskog nemačkog lista “Tagescajtung”, sprda se sa malim rastom predsednika Kačinjskog i njegovog brata blizanca Jaroslava, lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS), i time što Jaroslav, neoženjen živi sa majkom. Afera je izbila sredinom nedelje kada je poljska štampa počela da nagađa da iza naprasnog otkazivanja susreta Kačinjskog sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Žakom Širakom u Vajmaru ne stoje prave, već “diplomatske” stomačne tegobe poljskog predsednika, odnosno to da se uvredio zbog nemačke humoreske.
Ministar pravde Zbignjev Žobro dobio je sinoć zadatak da proveri da li sudskim putem može da se kazni autor članka za to što je, prema uverenju poljskih poslanika, namerno pokušao da ponizi šefa susedne države u očima poljske i međunarodne javnosti i dovede u pitanje sposobnosti Kačinjskog da obavlja visoku funkciju. Doveo je u pitanje inteligenciju predsednika kada je napisao da mu je “Mesec bliži od Nemačke i Rusije”, pripisuje mu ksenofobiju kada tvrdi da “Kačinjski, kao i mnogo Poljaka ne veruje ničemu što nije poljsko”, ogorčeni su poslanici iz stranke braće Kačinjski. Humoresku su kao “degutantnu” i “neprihvatljivu” označili pored predsedničke kancelarije i premijer Kažimjež Marćinkjevič a kao i poljska ministarka spoljnih poslova Ana Fotiga zatražili su da se nemačke vlasti od članka distanciraju. Za razliku od njih, sva sedmorica prethodnih šefova poljske diplomatije iz svih političkih grupacija koje su vladale Poljskom od 1989. godine, upozorila su u zajedničkom saopštenju da šef države ne sme da otkazuje inostrane posete bez valjanog povoda. “To je potcenjivanje naših partnera. To šteti interesima Poljske”, složila su se po prvi put sva sedmorica bivših šefova poljske diplomatije od Kšištofa Skubiševskog, preko Vladislava Bartoševskog, Vlođimježa Ćimoševiča do Stefana Melera.
Nemačka vlada preko svog portparola poručila je da se iz principa ne izjašnjava o tome šta piše o inostranim političarima nezavisna nemačka štampa a da poljsko-nemački odnosi s tim nemaju veze. List “Tagescajtung” stoji iza svog novinara, i upozorava da je Kolerov članak u satiričnoj rubrici lista a umesto izvinjenja Kačinjskom objavio je “Pismo krompiru” u kome se krompiru izvinjava i obećava da ga “više nikada neće dovesti ni blizu nekog političara.” 

Print Friendly, PDF & Email