Novi cilj izlazak na berzu

Posle odustajanja Vlada Divca da preko udela malih akcionara prebačenih na formu Divac co. ostvari većinsko vlasništ

24. Jul 2006

Reading Time: 2 minutes

Posle odustajanja Vlada Divca da preko udela malih akcionara prebačenih na formu Divac co. ostvari većinsko vlasništvo u Kompaniji Novosti, mali akcionari udruženi u Asocijaciju malih akcionara nameravaju da sami izađu na berzu – kaže za Danas Novo Tomić, predsednik Asocijacije malih akcionara Novosti.
On smatra da je to za sada jedini način da Kompanija Novosti bar pokuša da dobije novog gazdu. Tomić podseća da posle pretnji i problema oko sprovođenja odluke Vrhovnog suda Srbije, Agencija za privredne registre nije potvrdila obavljenu dokapitalizaciju, a broker Hipo Alpe Adria banke, kod koga je registrovan najveći broj akcionara, nije izvršavao naloge pravnih zastupnika, zahtevajući dodatne papire i instrukcije Centralnog registra. On tvrdi da su Divcu i njegovim zastupnicima postavljeni „dodatni zahtevi“, među kojima i da se Centralnom registru dostavi odluka Vrhovnog suda Srbije. Tomić kaže da je u međuvremenu „pao“ sistem, pa je traženo dodatno vreme.
– Za probleme oko upisa u registar novih akcionara u Agenciji za privredne registre znali smo još u utorak. Agencija je upisala 24 odsto akcija i bili su pripremljeni papiri za još deset odsto. Takav sled događaja za akcionare nije bio iznenađenje, ali za nekoga jeste. Naime, neko u senci je shvatio da će Divac brzo uspeti da otkupi više od 40 odsto akcija, što je možda bila „pretnja“ za nekog neimenovanog, potencijalnog kupca – ističe Tomić.
Da bismo izašli na berzu kao ozbiljan prodavac, potrebno je da se na jednom „spisku“ okupi najmanje deset odsto akcija kompanije. Ako bi u međuvremenu generalni direktor Novosti Manojlo Vukotić potpisao i prospekt za iznošenje svih akcija na berzu, to bi poboljšalo i ponudu malih akcionara jer bi potencijalni kupci imali uvid u celokupno poslovanje firme, rečeno nam je u Komisiji za hartije od vrednosti.
Miladin Maglov, registrator privrednih subjekata u Agenciji za privredne registre, izjavio je za Danas da je Agencija primila dva zahteva za dokapitalizaciju Divčeve firme. Jedan, sa 24 odsto akcija je realizovan, a drugi je podnet 17. jula. Drugi zahtev vezan za dokapitalizaciju trebalo je dopuniti da bi se doneo konačni akt o tome da li su se stekli svi uslovi za pozitivno rešavanje registracione prijave. Međutim, 18. jula u Agenciju je stigao podnesak da stranka odustaje od daljeg postupka, rekao je Maglov.

Print Friendly, PDF & Email