Lustracija novinara u Poljskoj

Poljski mediji spremaju se za lustraciju svojih novinara pošto ih na to od jeseni obavezuje novi zakon, ali još ne znaju

24. Jul 2006

Reading Time: 2 minutes

Poljski mediji spremaju se za lustraciju svojih novinara pošto ih na to od jeseni obavezuje novi zakon, ali još ne znaju šta da rade ako se pokaže da je novinar zaista sarađivao sa komunističkim službama državne bezbednosti. Zakon, koji je prošle nedelje usvojio donji dom Sejm, a očekuje se da će bez problema proći i u gornjem domu parlamenta – Senatu, i kod šefa države, zahteva u svim medijima i javnim i privatnim lustraciju svih novinara rođenih pre 1972. godine. Do sada se tražilo samo od šefova tri javna servisa – nacionalnog radija, televizije i novinske agencije PAP da dokažu da se nisu ogrešili saradnjom s tajnom policijom bivšeg komunističkog režima. Iako novi zakon jasno kaže da saradnja s tim službama može da bude razlog za otkaz ili smenjivanje s funkcije, glavni i odgovorni urednici medija u Poljskoj još nisu sigurni da li bi trebalo automatski da redakcije očiste od svih bivših agenata.
Beskompromisan je samo direktor nacionalne televizije Bronjislav Vildštajn (Bronislaw Wildstein). “Rastaćemo se od novinara koji su sarađivali sa službama bezbednosti. Ne bojim se da će nam zafaliti novinari”, kazao je Vildštajn u anketi o lustraciji u medijima za današnje izdanje dnevnika “Žiće Varšavi” (Zycie Warszawy).
Komercijalna televizija Polsat namerava da proverava svaki slučaj posebno. “Ne mislim da to (otkaz) može da se uvede kao opštevažeće pravilo. Ako se pokaže da je neko bio saradnik DB, procenjivaćemo prvo da li on ugrožava verodostojnost stanice”, kazao je glavni urednik Polsata Boguslav Hrabota (Boguslaw Ćrabota).
Udruženje novinara Poljske insitira da se prvo precizno odredi ko je uopšte novinar u smislu zakona o lustraciji. “Senat treba da odredi precizno ko je novinar, da se iz lustracije ne izvuku slobodni novinari koji su registrovani kao fizička lica i pred zakonom su u stvari privrednici”, upozorila je na rupu u zakonu šef novinarskog udruženja Kristina Mokrošinjska (Krystyna Mokrosinska). 

Print Friendly, PDF & Email