Ekipe arapskih TV meta izraelskih napada

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražio je danas da se hitno istraže tvrdnje ekipa nekoliko arapskih televizija da

27. Jul 2006

Reading Time: < 1 minute

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražio je danas da se hitno istraže tvrdnje ekipa nekoliko arapskih televizija da su bili meta izraelskih aviona kako bi se sprečilo njihovo izveštavanje o sukobima na jugu Libana. Ekipe nekoliko arpapskih TV stanica rekle su da su izraelski avioni 22. jula na jugu Libana ispalili rakete na razdaljini manjoj od 75 metara od mesta gde su se nalazili izveštači. Izraelske snage su to učinile, po tvrdnjama novinara, kako bi ih sprečile da izveštavaju o posledicama bombardovanja grada Kaim, u istočnom delu granice između Libana i Izraela. Napad je bio usmeren na televizijske ekipe, pogotovo ekipe arapskih satelitskih televizija Al DŽazira i Al Arabija, i libanske TV-stanice Al Manar povezane sa Hezbolahom, rekao je šef Al DŽazirinog biroa u Libanu Hasan Bendžedu. “Pravo je čudo da je naša ekipa preživela napad”, rekao je on Komitetu za zaštitu novinara.
Portparol izraelskih snaga, kapetan Jakob Dalal negirao je da je Izrael namerno napao novinare. “Mi smo gađali puteve, pošto ih koristi Hezbolah; mi ni pod kakvim okolnostima ne napadamo civile, uključujući medije”, rekao je Dalal u CPJ.
Izvršni direktor CPJ DŽoel Sajmon (Joel Simon) rekao je da je Komitet zabrinut i ukazao da “novinari imaju pravo da rade u zonama sukoba i uživaju isto pravo na zaštitu kao i svi drugi civili, što znači da ne smeju biti namerno napadnuti”.
Od samog početka ofanzive na jugu Libana 12. jula, Izrael je nastojao da onesposobi satelitske predajnike u Libanu kako bi ućutkao Al Manar i druge medije koji podržavaju Hezbolah.

Print Friendly, PDF & Email