Zelena trava zaborava

Prema istraživanju auditorijuma u maju, najveću pažnju izazvao je prenos finala Pesme Evrovizije iz Atine. Druga na l

09. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Prema istraživanju auditorijuma u maju, najveću pažnju izazvao je prenos finala Pesme Evrovizije iz Atine. Druga na listi gledanosti je serija “Srećni ljudi”, pa Dnevnik 2 na RTS-u. Slede prenosi fudbalskih utakmica na TV B 92 i TV Pink, pa neke zabavno-rekreativne emisije kao “48 sati svadba” i “Grand šou”, pa opet fudbal…
Ako se ne računa Dnevnik 2, informativno-politička emisija “Zajedno ili odvojeno”, posvećena referendumu u Crnoj Gori, tek je na 13. mestu, što jasno ukazuje kakav status i ugled u gledalištu uživaju politički programi. Pregažen je prag podnošljivosti i reakcija publike je normalna. Ali, nema razloga za radovanje, njihov loš rejting ne utiče na njihovu sudbinu. One se i dalje smenjuju po utvrđenom redosledu, čak se pojavljuju i nove tamo gde ih niko ne očekuje, na TV Art.
U njima je sve dovedeno do apsurda. Eto, u ponedeljak uveče na TV Pink, u “Zamci”, po ko zna koji put, isti scenario političkog blamiranja. Nasumice izabrani gosti, političke pričice koje nikoga ne interesuju, standardna razmena uvreda, govor uglas. Čini se da je pojavljivanje u ovakvim emisijama prestalo da zanima, čak, i one kojima je to jedinstvena prilika za predstavljanje političkih platformi.
Grupica istih, i izvikanih, političara opšteg smera kruži od kanala do kanala sa istim pričama, optužbama na račun političkih protivnika. Kad uleti aktuelna tema, kao što je incident u Skupštini Srbije i govor mržnje protiv ministarke poljoprivrede, onda se to razvlači nekoliko dana od vesti do političkih emisija, pa utihne. Bez posledica i odgovornosti za izgovoreno. Videćemo.
Kako se gledaoci brane od svega toga? To pokazuje rejting. Sele se na kablovske kanale, čiju gledanost još niko ne registruje. A kucnuo je i čas za početak Svetskog prvenstva u fudbalu, kada će mnoge programske nevolje koje, evidentno, ima javni servis, bar privremeno, rešiti zelena trava zaborava. Hteli smo reći, zelena trava fudbalskog stadiona.
PROGNOZA VREMENA: Kad nemamo o čemu drugom, hajde da govorimo o vremenu. Ali, ni tu nema saglasnosti. U ponedeljak, u jutarnjim emisijama na RTS, Studiju B i TV B 92 bili su plasirani potpuno različiti temperaturni podaci u Beogradu, kao da nije reč o istom gradu i istom dobu dana. Najhladnije je bilo na javnom servisu sa deset stepeni Celzijusovih. Nešto toplije, 12 stepeni, bilo je na Studiju B, dokje TV B 92 bio najširokogrudiji sa 15 stepeni. Ko je imao tačnu prognozu? Najverovatnije, niko od njih.
Sinoptička situacija i podaci o temperaturama su osnovna informacija koju gledalac očekuje svakog jutra kad uključi televizor. Zašto je tako teško i nedostižno češće i pedantnije ažurirati te odrednice ostaje tajna, mada postoji napor, bar na nekim TV stanicama, da se informacijama o vremenu daje više minuta i slobode u interpretiranju. Ali, samo preciznih parametara. Sve ostalo je uzaludno i nesvrsishodno. Koketiranje.
MEMORIJALNI ATLETSKI MITING: Vreme baš nije išlo naruku organizatorima prvog Memorijalnog atletskog mitinga “Artur Takač” u Beogradu. No, svejedno, bio je to veliki sportski dan u našem glavnom gradu, koji je na Partizanovom stadionu pratila poveća grupa najhrabrijih i manje zimogrožljivih gledalaca predvođenih odvažnim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem u centralnoj loži.
Zahvaljujući Radioteleviziji Srbije koja je ovaj atletski turnir prenosila na Drugom programu (istovremeno i Eurosport), ovaj podsticajni i značajni sportski događaj bio je prisutan širom Evrope.
Takmičenje na terenu, koji je kiša pretvorila u jezero, pratila je 21 kamera sa troje reportažnih kola. U teškim tehničkim i vremenskim uslovima, na najvišem mogućem nivou, prenos je ostvarila mnogobrojna ekipa predvođena rediteljima Veselinom Grozdanićem, Vujadinom Vujovićem i Draganom Andrijevićem u saradnji sa komentatorima Duškom Koraćem i Nedeljkom Kovinjalom. Zaslužuju pohvalu.
A kiša je padala. I padala.

Print Friendly, PDF & Email