Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

U Srbiji, od oko 800.000 osoba sa invaliditetom, svega 25.000 se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljava

05. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

U Srbiji, od oko 800.000 osoba sa invaliditetom, svega 25.000 se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, iako u toj kategoriji stanovništva nezaposlenost iznosi 87 odsto, saopštila je danas predstavnica Centra za razvoj inkluzivnog društva Vesna Bogdanović. Bogdanović je, na promociji projekta zapošljavanja osoba sa invaliditetom, precizirala da je broj od 800.000 ustanovljen na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije, da u svakoj zemlji postoji oko 10 odsto invalidnih osoba.
“Veoma je zabrinjavajuće to što je evidentirano samo 25.000 osoba sa invaliditetom. Projektom i istraživanjem želimo da saznamo gde je ogroman broj ostalih, da ih nađemo i afirmišemo njihovo izborno zapošljavanje ili samozapošljavanje”, kazala je ona. Prema njenim rečima, projekat ima za cilj da istraži da li oni stvarno ne žele da rade i ako je tako zašto neće, ne mogu, nisu afirmisani, nemaju elan ili je neko drugi odgovoran za to. Ona je ocenila da je broj osoba sa invaliditetom u Srbiji i veći od tih 800.000 zato što SZO u proračunima nije uzela u obzir i ratne vojne invalide.
U pokretanju projekta učestvovali su i Partnerska organizacija za zaštitu prava i podršku žena i dece sa invaliditetom Srbije i Centar za monitoring i evaluaciju, čiji je predstavnik Marko Savić najavio je da će u sklopu projekta u Beogradu biti sprovedeno istraživanje četiri fokusne grupe, i 10 dubinskih intervjua koje će obuhvatiti sve kategorije invalida. U fokus grupama će se naći, predstavnici preduzeća, Privredne komore, nevladinih organizacija i centra za socijalni rad i Nacionalne službe zapošljavanja i predstavnici organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, kazao je on. Savić je izrazio očekivanje da će sveobuhvatni rezultati projekta biti objavljeni i prosleđeni nadležnim organima na jesen, kada bi trebalo da počne i akcija lobiranja za primenu predloženih izmena zakona. “Teza da osobe sa invaliditetom rade 30 odsto produktivnije od zdravih osoba zbog ukazanog poverenja, nisu dovoljan stimulans za poslodavce, već traže poreske olakšice”, rekao je Savić i dodao da se problem ne može rešiti ni tako što će zakon predvideti sankcija za one koji ne žele da zaposle takve ljude.
Na konferenciji je najavljeno da će “stopama” EFG banka, u Vasinoj ulici koja je uvela rampe i trake za osobe sa invaliditetom krenuti i Filološki fakultet i Viša poslovna škola, koji planiraju i da zaposle neke od tih ljudi.

Print Friendly, PDF & Email