U petak suđenje Građanski list-Mirčić

U Opštinskom sudu u Novom Sadu sutra će početi suđenje funkcioneru Srpske radikalne stranke Miloradu Mirčiću, po priv

22. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

U Opštinskom sudu u Novom Sadu sutra će početi suđenje funkcioneru Srpske radikalne stranke Miloradu Mirčiću, po privatnoj tužbi novinara i direktora “Građanskog lista” Miodraga Nikića za uvredu i klevetu. Miodrag Nikić i dvadesetak novinara podneli su 30. aprila 2004. godine privatnu krivičnu tužbu protiv Mirčića, zbog njegovog istupa na konferenciji za novinare 2. februara 2004, kada je taj list nazvao “ustaškim i prohrvatskim”. Mirčić je tada rekao da je “‘Građanski list’ ustaški i prohrvatski list”, u kojem “svi smradovi u novinarstvu rade” i da je vlasnik tog lista predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, te da je “pod patronatom Nenada Čanka i kontrolom Žike Berisavljevića”. “Obeležavanje ovakvim rečima cele jedne novine moglo je dovesti do teških posledica po zaposlene, i to od lične sigurnosti do načina obavljanja posla, pristupa informacijama, sagovornicima, slobode izražavanja i slobode saopštavanja činjenica, što će biti utvrđivano tokom suđenja”, navedeno je u tužbi.
Suđenje je trebalo da počne 9. maja, ali ga je sudija Biljana Delić odložila zbog nedolaska Mirčića, kome poziv, kako je rečeno, nije bio uredno uručen. Advokat “Građanskog lista” Vladimir Beljanski zatražio je tada da se Mirčiću ponovni pozivi upute na dve adrese – sedište Okružnog odbora SRS u Novom Sadu i Skupštinu Srbije, čiji je poslanik. Mirčić, koji je i predsednik Okružnog odbora SRS za Južnobački okrug, rekao je tada agenciji Beta da mu sudski poziv nije uredno uručen, ali da “jedva čeka da se pojavi na suđenju”.
Portparol Opštinskog suda Mirjana Marković ranije je izjavila Beti da je glavni preteres zakazan dve godine nakon podnošenja tužbe zato što je sudija, kojoj je prvobitno bio dodeljen predmet, bila na održavanju trudnoće.

Print Friendly, PDF & Email