Suđenje Orijani Falači zbog uvrede islam

U Bergamu danas počinje suđenje italijanskoj spisateljici i novinarki Orijani Falači (Oriana Fallaci), koja se tere

12. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

U Bergamu danas počinje suđenje italijanskoj spisateljici i novinarki Orijani Falači (Oriana Fallaci), koja se tereti za uvredu islama u knjizi “Snaga razuma”, objavljenoj 2004. godine. Ne očekuje se da će Falačijeva, koja živi u Njujorku, prisustvovati današnjem saslušanju. Muslimanski aktivista Adel Smit (Smith) podneo je tužbu protiv Falačijeve, optužujući je da su neki delovi njene knjige uvredljivi za islam.
Prošle godine italijanski sud doneo je odluku da se protiv nje povede postupak zbog kršenja zakona koji zabranjuje “vređenje religije”. “Imati iluziju da postoji dobar islam i loš islam ili ne razumeti da je islam samo jedan… protiv je razuma”, pročitao je sudija citat iz knjige optužene novinarke. “Izrazila sam svoje mišljenje kroz moje knjige, to je sve”, rekla je Falačijeva prošle godine.
Nekadašnji ratni izveštač, ona je često izazivala kontroverze svojim provokativnim stavovima. U njenoj najprodavanijoj knjizi “Bes i ponos”, koju je napisala kao odgovor na terorističke napade 11. sempembra u SAD, Falačijeva je napisala da se muslimani “množe kao pacovi” i da “deca Alaha provode svoje vreme sa zadnjicama u vazduhu, moleći se pet puta dnevno”.

Print Friendly, PDF & Email