Start “Foksa” i “Avale” do kraja godine

Prema predviđenoj dinamici i zakonskim rokovima, televizije koje su dobile licence za komercijalno nacionalno emit

19. Jun 2006

Reading Time: 3 minutes

Prema predviđenoj dinamici i zakonskim rokovima, televizije koje su dobile licence za komercijalno nacionalno emitovanje, a koje nikada nisu emitovale program na ovim prosgorima, kao što je TV “Foks”, ili su formirane pred objavljivanje konkursa za dozvole, kao što je to TV “Avala”, mogli bi, ukoliko se ispoštuju svi rokovi, da počnu da rade tek za pet meseci.
Naime, svih pet emitera: TB “Pink”, “Hepi-Košava”, B92, TV “Foks” i TV “Avala” koji su na konkursu od Republičke radiodifuzne agencije dobili li cence, da bi dobili i potrebne dozvole za rad, moraju Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) da dostave potrebnu tehničku dokumentaciju za emitovanje programa. Kako je za naš list rekao predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović, rok za dostavljanje dokumentacije je 22. juni, a po njegovim rečima, do sada su svega dve radijske kuće podnele na uvid potrebnu tehničku dokumentaciju.
Kao i uvek kod nas, verovatno svi čekaju poslednji rok, koji ističe u četvrtak, pa se nadamo da će nam do tada svi dosgaviti kompletne materijale rekao je Radunović, i naglasio da je rok do kada RATEL mora da pregleda dokumentaciju i da svoje mišljenje, kao i izda tehničke dozvole, 45 dana, odnosno 6. avgust.
On objašnjava da ako televizije nemaju ispravnu dokumentaciju i neophodne dozvole, daje im se i dodatni rok od deset dana kako bi ih upotpunile.
Tek nakon tog perioda, kada se utvrdi da je dokumentacija ispravna i potpuna i kada i RATEL izda dozvolu o tehničkoj ispravnosti emisione i ostale tehnike, njeni podnosioci se ponovo
upućuju na Republičku radiodifuznu agenciju s kojom se, uz kompletirane dve dozvole o dodeli licenci na konkursu i o tehničkoj ispravnosti potpisuje ugovor na osam godina o licencama i
emitovanju programa. RRA ovim televizijama daje i dodatni zakonski rok od dva meseca, u okviru kojeg bi trebalo formiraju redakcije i otpočnu rad i emitovanje programa. To praktično znači da će program novih televizija građani Srbije moći da prate negde krajem ove godine rekao je za naš list Radunović.
S druge strane, televizije “Foks” i “Avala” najavljuju da
će emitovanje programa početi krajem avgusta ili početkom septembra. Tako je 25. maja televizija “Foks” u listu “Politika” objavila konkurs za 310 radnih mesga i, prema nekim nezva
ničnim podacima, nakon samo deset dana prijavilo se tridesetostruko više kandidata koji žele da se priključe Merdokovom jatu nego što je konkursom traženo. A konkursni uslovi su veoma visoki i strogi.
Zainteresovani se o broju i vrsti radnih mesta mogu informisati na sajtu agencije “SJ internešenel” (www.intjobs.com), gde je taksativno navedeno šta treba da ispunjavaju kandidati za pojedina radna mesta. Pada u oči da je za gotovo sva radna mesta, sem čistačica, vozača, frizera, šminkera, potrebna visoka stručna sprema i znanje engleskog jezika, kao i najmanje dve godine radnog staža. Međutim, jedino za mesto generalnog direktora nije upisana neophodna stručna sprema, već je samo navedeno da dotični mora da ima više od deset godina radnog staža i neophodno znanje engleskog jezika.
Prema najavama čelnih ljudi “Foksa”, program ove televizije baziraće se na emisijama opšteg zabavnog tipa, visokog kvaliteta s jakim i nezavisnim informativnim programom. Slično najavljuju i na televiziji “Avala”, koja će se u svom informativnom sadržaju baviti pre svega ekonomskopolitičkim temama, a planirano je da se do kraja 2007. godine u ovu kuću uloži sedam miliona evra, a u narednih nekoliko godina 22 miliona.
I na sajtu Televizije “Košava”, (www.kosava.co.yu) do 20. juna je otvoren konkurs za brojna radna mesta i nova TV lica, ali konkursni uslovi nisu precizirani. Naime, ova TV koja već emituje program, istini za volju, bez čvrste strukture i programske šeme, koja je nacionalnu frekvenciju dobila zajedno s “Hepi” televizijom, moraće da obavi novu reorganizaciju zbog usklađivanja programa s dečjom televizijom, s kojom će udruženo emitovati program.

Print Friendly, PDF & Email