SRS ne dozvoljava program na hrvatskom

Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) u Vrbasu optužio je danas Srpsku radikalnu stranku (SRS), članicu vladaju

09. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) u Vrbasu optužio je danas Srpsku radikalnu stranku (SRS), članicu vladajuće koalicije u toj opštini, da ne dozvoljava hrvatskoj nacionalnoj manjini da ostvari zakonsko pravo na informisanje na maternjem jeziku. Prema navodima DSHV-a, Upravni odbor Javnog preduzeća za informisanje “Vrbas” odlučio je da se inicijativa te stranke i hrvatskog Kulturno-prosvetnog društva “Tin Ujević” iz Vrbasa za informisanje na maternjem jeziku realizuje tek 2008. godine. Obrazloženje je da “nije zaokružena finansijska konstrukcija”, naveo je DSHV.
Organizacije Hrvata u Vrbasu tražile su od tog javnog preduzeća za informisanje da se na Radio Vrbasu jednom nedeljno emituje 45 minuta programa na hrvatskom jeziku. “Izgovor o nepostojanju finansijske procene kao razloga da se na radiju ne emituje emisija na hrvatskom jeziku nije validan, jer bi ovakva emisija koštala manje od pola procenta vrednosti poslovanja ove informativne kuće”, naveo je vrbaški DSHV. Ta stranka najavila je i da će angažovati sve domaće i strane institucije radi zaštite prava nacionalnih manjina i neće odustati od zakonskog prava koje imaju sve druge nacionalne manjine u opštini Vrbas.
Na Radio Vrbasu rusinska i mađarska manjina više od 35 godina svakodnevno imaju emisije na svom jeziku, dok ukrajinska manjina više od deset godina ostvaruje to pravo nedeljno. U opštini Vrbas na vlasti je koalicija SRS-a, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije. Opština Vrbas osnivač je Javnog preduzeća za informisanje, u okviru kojeg rade lokalni radio i televizija.

Print Friendly, PDF & Email