Seminar o suočavanju s prošlošću

Grupa od 30 mladih političara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije učestvovaće na seminaru na temu “Suočav

15. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Grupa od 30 mladih političara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije učestvovaće na seminaru na temu “Suočavanje s prošlošću”, koji je otvoren večeras u Beogradu. Na otvaranju seminara, koji su organizovali Centar za mir i razvoj demokratije iz Beograda, Centar za ljudska prava iz Sarajeva i Hrvatski helsinški odbor iz Zagreba, predsednica Upravnog odbora beogradskog centra Vesna Pešić rekla je da je “ideja koja je vodila” organizatore seminara da je moguće pomirenje “u Dejtonskom trouglu”. Ona je kazala da će teme trodnevnog seminara biti psihološki aspekti suočavanja s prošlošću, istorija rata, pojam političke odgovornosti, kao i suočavanje s prošlocšhu i demokratija. Predavači na skupu će, pored Pešićeve, između ostalih biti i predstavnici Hrvatskog helsinškog odbora, Foruma građana Tuzle i bečkog instituta za ekononmske studije Žarko Puhovski, Vehid Šehić i Vladimir Gligorov.
Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda rekao je da nema solidnih temelja demokratije, ni budućnosti u regionu, bez suočavanja sa onim što se dogodilo za vreme sukova u bivšoj SFRJ i bez utrđivanja pojedinačne i kolektivne odgovornosti. To se, kako je rekao, mora činiti na dva nivoa – u okviru pravosuđa, kroz procese za ratne zločine, ali i u okviru društva, koje, da bi radilo na tom pitanju, “mora da dobije poruku s vrha vlasti”. “Mi ovde u Srbiji smo manjkavi što se toga tiče”, rekao je Vejvoda.
Na otvaranju seminara za predstavnike omladine stranaka iz regiona govorila je i glumica Mirjana Karanović koja je najavila da će i pored osuda u Srbiji koje su je pratile zbog toga što je u filmu “Grbavica” glumila Muslimanku, uskoro glumiti u filmu u kom će igrati ulogu “albanske majke”. “Nisam igrala hrvatsku ni muslimansku majku i sad neću igrati albansku majku, igraću samo majku”, rekla je Karanovićeva, naglašavajući da je bitno da ljudi počnu da govore o tome kako im je bilo za vreme sukoba i da se spozna ljudska dimenzija tragedije u svakoj od etničkih grupa. “Kad to počnemo da prepoznajemo, možemo se prepoznati kao ljudi”, kazala je Mirjana Karanović.
Otvaranju seminara prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinih stranaka iz Srbije.

Print Friendly, PDF & Email