Samopredlaganjem u Upravni odbor RTS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija “Nezavisnost” saopštili su dana

07. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija “Nezavisnost” saopštili su danas da su “neprijatno iznenađeni” što je četvoro kandidata predložilo same sebe za članstvo u Upravnom odboru Radiotelevizije Srbije (RTS).
Te dve strukovne organizacije navele su da je Sindikat RTS “Nezavisnost” od Radiodifuzne agencije (RRA) dobio traženi odgovor da su se od devet novoizabranih članova, u Upravni odbor RTS-a “samopredložili” Jovan Babić, Predrag Marković, Milica Kuburović i Dušan Savić. NUNS i “Nezavisnost” podsetili su da je u pozivu RRA navedeno da predlagači kandidata mogu biti samo ustanove, organizacije, udruženja i druge registrovane grupacije. “Ne želimo da ovom prilikom ulazimo u pitanje stručnosti novoizabranih članova UO, ali sistem ‘samopredlaganja’ svakako ne priliči demokratski prihvaćenim procedurama izbora na odgovorne funkcije”, stoji u saopštenju.
Kako se navodi, izbegavanjem da NUNS-u i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine dostavi kriterijume i obrazloženje odluke o izboru kandidata za upravne i programske odbore, RRA je potvrdila da se prema budućem javnom servisu RTS ponaša kao da je to njihov privatni kapital.

Print Friendly, PDF & Email