SAD i EU u borbi protiv piraterije

SAD i EU kreću u zajedničku borbu protiv ogromne svetske trgovine lažnom i piratskom robom, sa početkom u Rusiji i Kini,

20. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

SAD i EU kreću u zajedničku borbu protiv ogromne svetske trgovine lažnom i piratskom robom, sa početkom u Rusiji i Kini, sapštili su evropski zvaničnici. “Pojačanje sprovođenja zakona traži zajedničku strategiju i mora da ima zube,” izjavio je danas trgovinski komesar EU, Peter Mandelson. Do pokretanja inicijative dolazi uporedo sa godišnjim samitom SAD – EU sutra u Beču američkog predsednika Dzordza Buša (George Bush), predsednika evropske komisije Žozea Manuela Barroza (Hose Barroso) i austrijskog kancelara Volfganga Šisela (Wolfvang Sćušel). Međunarodna privredna komora je procenila da svetska prodaja falsifikovane robe isnosi oko 650 milijardi dolara godišnje – što je ravno godišnjoj svetskoj trgovini energijom, ili polovini vrednosti godišnjeg izvoza robe i isluga SAD. “Pitanje zaštite intelektualne svojine zadire u suštinu mogućosti EU i SAD da se takmiče u svetskoj privredi jer naša visokovredna roba ima snažan intelektualni sadržaj,” kaže Mandelson. Svetska trgovina lažnom robom ide u opsegu od lekova do električnih aparata, igračaka do auto delova, dok piraterija pljačka proizvođače softvera, muzike, filmova i knjiga.
Grupacija IIPA, koja predstavlja vlsnike autoriskih prava u SAD, ceni da je piraterija koštala njihove kompanije najmanje 15,8 milijardi dolara 2005. godine u izgubljenoj prodaji. Mada će svoje zajedničke napore usrediti na smanjenje krađe intelektualne svojine u Risiji i Kini, SAD i EU takođe imaju puno posla širom Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka, kaže se u saopštenju EU. Prekoatlantski trgovinski patneri će pojačati zajedničke napore da zaustave lažnu robu na granicama i osnovaće timove američkih i evropskih zvaničnika koji će raditi na smanjenju prometa falsifikovane i piratske robe u trećim zemljama, kaze EU.
Zaplene lažne robe na granicama od strane EU povećale su se za više od 1.000 procenata između 1998. i 2004. godine. Vrsta ove trgovine izmenila se sa falsifikovanih luksuznih predmeta tokom 1980-ih godina na falsifikovane obične stvari, kao što su hrana i piće i gotovo svaki industrijski proizvod, kaze EU.

Print Friendly, PDF & Email