Predstavljen zbornik radova o Đinđiću

Helsinški odbor za ljudska prava predstavio je danas zbornik radova o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, pod n

02. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Helsinški odbor za ljudska prava predstavio je danas zbornik radova o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, pod nazivom “Zoran Đinđić: Etika odgovornosti”. Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko istakla je da je cilj izdanja da kroz radove više naučnika i publicista predstavi Đinđića i njegovo delo novim generacijama, kojim bi on trebalo da postane “ključna tačka oslonca za budućnost”. Biserko je ocenila da je tri godine posle ubistva jasno da je Đinđićev “tragičan kraj metafora sudbine Srbije”, koja se vratila unazad nesposobna da se suoči sa svojom prošlošću.
“Đinđić je bio jedan od malobrojnih koji su vizionarski ustali da zakorače u Evropu. Naručioci njegovog ubistva su hteli da onemoguće tu viziju”, istakla je Biserko.
Saradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu Vladimir Goati rekao je da je Đinđić opsednut idejom demokratske Srbije krajem devedesetih godina ispoljavao “neverovatan optimizam i veru u ostvarenje svog sna”, kao što je Šarl De Gol verovao u ostvarivost ideju oslobođenja Francuske od nacističke okupacije. “Đinđić je donosio rizične odluke svestan da je ulog njegov život. Smrt mu je bila manje važna od ostvarivanja životnog cilja…Danas je jasno da se vinuo u Partenon državnika Srbije”, ocenio je Goati.
O zborniku su govorili i autori nekih od priloga, Olga Manojlović-Pintar o Đinđiću kao reformatoru u Srbiji, Dunja Melčić o “Filozofskoj radoznalosti Đinđića”, i Dobrilo Aranitović, autor Đinđićeve bibliografije koja sadrži deset samostalnih radova i preko 200 članaka i rasprava. Predstavljanju zbornika prisustvovala je Đinđićeva majka Mila Đinđić, i njegovi bliski saradnici Zoran Živković, Čedomir Jovanović, Vladmir Beba Popović i Vladan Batić.

Print Friendly, PDF & Email