Prag najbolji za život u novoj Evropi

U novim članicama Evropske unije i u celom postkomunističkom svetu najprijatniji grad za život je češka prestonica Pr

20. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

U novim članicama Evropske unije i u celom postkomunističkom svetu najprijatniji grad za život je češka prestonica Prag, dok je na Balkanu to Bukurešt, pokazalo je redovno istraživanje konsalting agencije “Merser hjuman risors” (Human Resource). Beograd je na 159. mestu, iza Skoplja na 157. a iza srpskog glavnog grada našlo se Sarajevo na 164. i Tirana na 180. mestu, kao grad u kome se živi najgore na celom Balkanu.
Među 215 gradova sveta, odabranih na osnovu kriterijuma koji utiču na svakodnevni život i posao, Prag je na 73 mestu, a odmah iza njega je mađarska prestonica Budimpešta. Tek na 80. mestu je Ljubljana, iako je Slovenija najrazvijenija od postkomunističkih zemalja i najbliža proseku EU. Glavni grad Slovačke, Bratislava je na 102. mestu, bliže balkanskim prestonicama, odnosno Bukureštu na 111. i Zagrebu na 112, u kome se, kako je ocenjeno, živi za nijansu gore nego u rumunskom glavnom gradu. Najbolje se, po toj anketi, živi u Cirihu u Svajcarskoj, a najgore u Bagdadu. Iza Ljubljane, ali ispred svih balkanskih prestonica, nalaze se Viljnus na 84. mestu, Varšava na 86, Talin na 91. i Riga na 98. mestu.
Anketa se radi na osnovu odgovora stranaca, menadžera, studenata, poslovnih ljudi koji procenjuju politiku, kriminal, bankarske i druge usluge, gradski saobraćaj, zdravstvo, kulturu, ali i klimatske uslove.
Pragu visok rejting u takozvanoj novoj Evropi na listama gradova u kojima se dobro živi obično donosi bogata kulturna ponuda, a na listama evropskih regiona, praška oblast je bogatija od proseka EU i najbogatiji region u “novoj” Evropi.

Print Friendly, PDF & Email