Potencijalni kupac Novosti

Sudeći prema izveštaju radne grupe formirane na Skupštini Kompanije Novosti najozbiljniji kupci te kompanije su VAC

20. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Sudeći prema izveštaju radne grupe formirane na Skupštini Kompanije Novosti najozbiljniji kupci te kompanije su VAC, Vlade Divac i domaći biznismeni, od kojih su Miroslav Mišković i Vuk Hamović zvanično obavestili radnu grupu da nisu zainteresovani za dalje nadmetanje, Milan Beko nije hteo da otkrije svoje namere, dok je Duško Knežević, predsednik Atlas grupe jedini potvrdio da želi da ostane u igri.
U odgovoru Atlas grupe potvrđeno je da je on potencijalni kupac i da zajedno sa grupom domaćih partnera ozbiljno razmišlja o kupovini Novosti.U pismu se, takođe, navodi da ako njihova ponuda bude prihvaćena, Atlas grupa računa na pomoć inokreditora. Komisija malih akcionara u informaciji poslatoj medijima javno pita da li bi inostrani kreditori bili suvlasnici Novosti, koje su garancije neophodne ( možda imovina Novosti ) ili bi možda kredit za kupovinu kompanije vraćala sama – kompanija. „Radnoj grupi je ostalo da razgovara sa Vladom Divcem koji je trenutno u Beogradu, a ostala je i nada da će razgovarati i sa premijerom Vojislavom Koštunicom“, izjavio je za Danas Novo Tomić, predsednik Asocijacije malih akcionara, dodajući da razgovor sa Koštunicom nije zvanično potvrđen. On ističe da su akcionari, sudeći prema njihovom raspoloženju više „naklonjeni“ Divcu kao mogućem novom vlasniku, jer je obećao da neće biti otpuštanja, a i njegova ponuda socijalnog programa povoljnija je za zaposlene.
U međuvremenu, došlo je do pregrupisavanja akcionara koji su se opredeljivali između Asocijacije malih akcionara i preduzeća Novosti konzorcijum d.o.o., firme koju je registrovao Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije, koji poseduje 13 akcija. Od ukupno 6.739 akcija Novosti, 63,48 odsto se nalazi u rukama malih akcionara. Za sada se ne zna broj akcija koje su mali akcionari preneli u brokersku kuću Citadel sekjuriti, ali se u kolektivu i dalje spekuliše da će, ako se kod brokera „nađe“ najmanje 20 odsto akcija, neimenovani biznismeni, zajedno sa ( ili bez ) Duškom Kneževićem kupiti većinski paket Novosti. Da li će se to i desiti zavisi od „stava“ države prema svojoj imovini, mada je njen predstavnik (u ime države), na skupštini akcionara održanoj 27. maja obećao da država neće, bar za sada, prodavati svoje akcije. Danas je početkom juna pokušao da proveri ovu „priču“ kod Srđana Đurića, šefa Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima, ali na postavljeno pitanje odgovor ni do danas nije stigao.Ni pokušaj da uspostavimo vezu sa Manojlom Vukotićem nije uspeo, uz obrazloženje da ne želi da daje izjave nikome, pa ni Danasu.
Nemački VAC je, posle privatizacije Politike a.d. obelodanio namere da se uključi u privatizaciju Novosti, nudeći cenu od 3.600 evra za akciju. U igri je ostao i Vlade Divac koji nije odustao od kupovine većinskog paketa Kompanije Novosti, ali kome (još ) nije dozvoljeno da „izađe na crtu“, mada , kako kaže naš sagovornik iz Novosti, nema problema sa poreklom kapitala.

Print Friendly, PDF & Email